Széchenyi terv plusz

Vízszigetelés

Vízszigetelő lemez

 

Vízszigetelés

Építményeket - legyen az emberi tartózkodásra, vagy akár egyéb tárolásra szolgáló- azért hoznak létre már évezredek óta, hogy védelmet biztosítson a természeti erők és hatások károsító következményei ellen. A meteorológiai és talajból származó hatások közül a legmeghatározóbb a víz és annak egyéb fizikai formái. A térelhatároló épületszerkezetek védelmére számos természetes anyag és megoldás állt és áll a mai napig rendelkezésre, de azok teljesítmény jellemzői az egyre magasabb emberi elvárásokat már igen korlátozott mértékig képesek biztosítani. A víz elleni védekezés elsőszámú feladata, hogy megakadályozza a nedvességhatások bejutását a szerkezeti elemekbe, amivel azok élettartama, stabilitása és egészségre gyakorolt hatásai a tervezéskor meghatározott időintervallumban biztosítottak maradnak.

 

Már az ókorban is ismerték a természetben is előforduló aszfalt, vagy szurok anyagát. A Biblia is említést tesz zöldtetőkről és függőkertekről, amik esetében ezt a szigetelést alkalmazhatták. A rétegek közé helyezett fémlapok biztosították a gyökéráthatolás elleni védelmet és csökkentették az anyagszakadás kockázatát. Az aszfalt, vagy bitumen kenés egészen az elmúlt évszázadokig kiszolgálta a víznek kitett szerkezeteket, vagy tárgyakat alkalmazó iparágakat.

 

A szigetelőanyag gyártók sokféle alapanyaggal és kémiai keverékkel kísérletezve rájöttek, hogy a hagyományos és természetes anyagok közül a levegőnél jobb hőszigetelés nem létezik. Ezek után a megoldandó kérdés csak az volt, hogy hogyan lehetne megoldani az épületszerkezetek zárt levegőréteggel való betakarását. Vagyis, hogyan lehetséges a levegőt úgy bezárni valamilyen anyagba, hogy a gyártási költségek, és a ráfordított gyártási energia mértéke minimálisak legyenek.

 

Bitumenes vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez Oxidbitumenes vízszigetelő lemez

SBS modifikált

APP modifikált

Oxidbitumenes

     
Műanyag vízszigetelő lemez Tetőfelújító vízszigetelő lemez

Műanyag vízszigetelő lemez

Tető felújító vízszigetelés

 

Modernkori vízszigetelés

Az iparosított építőanyag gyártás megjelenésével a vízszigetelések is folyamatosan fejlődésnek indultak. Első eljárásként a bitumen desztillációja során oxigént juttattak a keverékbe, amivel az anyagmechanikai tulajdonságok jelentősen javultak. Különböző hordozóbetétre helyezve a keverék szakadási ellenállása tovább növekedett. Az oxidált termékek bedolgozhatósága és a terhelési tulajdonságai korlátozottak, így mára kizárólag ideiglenes szigetelésre, takarásra, vagy takart helyzetű alacsony terhelésnek kitett szerkezetekhez alkalmazható.

A 80-as évektől a vegyipar fejlődésével a bitumeneket műanyag adalékok hozzáadásával jelentősen korszerűsítették. A modifikáló adalékok közül az APP és az SBS a legelterjedtebb. Ezek a keverékek megoldást jelentenek a mechanikai és a hőmérsékletváltozási, és élettartam követelmények tartós kielégítésére. Külön termékek érhetők el a párazárás, gyökérállóság, és nagyobb szakítóerők felvételére. Az öntapadó rétegek alkalmazásával csökkentették a kivitelezési gázfelhasználást és tovább növelték az összeépítési biztonságot.

Elsősorban az ipari könnyűszerkezetes építési rendszerek terheléscsökkentési, és kivitelezési időt optimalizáló igénye miatt kifejlesztésre kerültek a műanyag és gumi alapanyagú lemezek és leplek. Ezek közül először a vulkanizált EPDM leplek, majd egyre inkább a PVC, és az FPO lemezek váltak a szigetelő ipar maghatározó termékeivé.

A számos felhasználási hely eltérő adottságai miatt több kiegészítő és csomópontképző termékre is szükség van. Ezek az egyes alkalmazástechnikai előírásoknak megfelelően aljzatkezelésre, rögzítésre, tömítésre és akár fényvédelemre is felhasználhatók. A vegyipar felgyorsult fejlődésének köszönhetően a lemezes szigetelések mellett megjelentek az alternatív folyékony, vagy masszaként alakítható, és kenhető bevonatok. Ezek elsősorban a felújításoknál, és a bonyolult geometriájú helyeken biztosítanak vízzárást.

Folyamatosan fejlődik a szigetelő iparág, aminek következtében az újrahasznosítás és az életciklus minél nagyobb mértékű kiterjesztése vált a legfontosabb célkitűzésnek.

 

A vízszigetelések meghatározó teljesítmény jellemzői

 • Méretállandósság
 • Szakítószilárdság
 • Hideghajlíthatóság
 • Hőállóság, lágyuláspont
 • Páradiffúziós ellenállás
 • Vízzáróság
 • Tűzállóság
 • Időtállóság, UV állóság
 • Vegyszerek és természetes vegyületekkel szembeni ellenállóság
 • Egészségre gyakorolt hatások

 

Felhasználási lehetőségek

 • különféle lapostetők egyenes és fordított rétegrenddel
 • alacsony hajlású magastetők szigetelésére
 • alátét héjazatként kiselemes, vagy fémlemez tetőfedésekhez
 • talajvíz, talajnedvesség, vagy talajpára elleni szigetelésekhez vízszintes, vagy függőleges felületeken
 • lábazati és falak alatti vízszigetelésre
 • üzemi víz elleni szigetelésekhez
 • Utólagos, vagy felújító vízszigetelésekhez, tömítésekhez, kárelhárításokhoz
 • Aknák, víztározók, és medencék speciális szigetelései

A GUTTA Hungária által forgalmazott termékek közül választva, szinte minden általános vízszigetelési problémára találhatnak alkalmas és gazdaságos megoldást. A pontos alkalmazhatóság eldöntését segíti a termékeinkhez adott alkalmazási utasítás és teljesítménynyilatkozat. Speciális esetben szaktanácsadóink állnak a rendelkezésükre.

 

Tovább a Vízszigetelés termékekhez >

Vissza a Vízszigetelés oldalról a Gutta főoldalra >