Szűrés

Szélesség

Széchenyi terv plusz

Dombornyomott, felületszivárgó, vízmegtartó lemez

Felületszivárgó drénlemez, dombornyomott lemez bemutatása 

Mire is való a drénlemez és dombornyomott lemez

A megfelelő drénlemez segítségével elkészített vízszigetelés kiépítése elengedhetetlenül fontos feladat, mind az újépítésű, mind pedig a felújított ingatlanok/lakóépületek esetében. Ennek az egyszerű magyarázata az, hogy a fel vagy keresztirányú szivárgó víz, az épületben és annak szerkezetében komoly gondokat, a tulajdonosnak pedig hosszú fejtöréseket és súlyos anyagi terhet tud okozni.

A magyar szóhasználatban gyakran felületszivárgó lemez néven ismerik a terméket.

Az a jó vízszigetelés, amihez a víz még utat sem talál. Ezért célszerű a víz útját oly módon irányítani, hogy az a falmentén a talaj mélyebb rétegeiben gyorsan és hatékonyan el tudjon szivárogni. Lent a terméklista alatt folytattjuk a drénlemez bemutatását.

 

Felületszivárgó drénlemez

Mire is való a drénlemez folytatás

A probléma fontosságának tökéletes szemléltető eszköze, ha van lehetőségünk nagyon régi épületeket, várakat alaposabban szemügyre venni. Az épületeket vízelvezető árkokkal, csatornákkal vagy alagútrendszerrel vették körbe. Ennek az volt a célja, hogy a vizet, ami óhatatlanul eljutott a pincefalak és az alap szerkezetéig, egy megfelelő rendszer elvezette, illetve kiszellőztette a nedvességet. 

A mai modern technológiának köszönhetően bemutatott problémát az alagutakat és egyéb vízelvezető megoldások helyett az itt taglalt speciális szabványosított felületszivárgó rendszerekkel oldják meg.  

A drénlemezről általánosságban 

Drénlemez, dörken lemezA magyar szóhasználatban gyakran felületszivárgó lemez néven is ismerik a drén lemez terméket.

A drénlemez magas sűrűségű polietilén műanyagból készülő dombornyomott lemez, amely biológiai értelemben korhadásálló. Nyomószilárdsága magas, a dombornyomás magassága 7 mm. Négyzetméterenként közel 2000 db dombornyomás kerül kialakításra a termék felületén. Ez a mennyiségű pukli biztosítja a termékre és ezáltal az épület falára nehezedő nyomás egyenletes pontszerű elosztását. A terméket mivel földfelszín alatt alkalmazzák legtöbbször olyan módú receptúrával hozzák létre, hogy az a talaj és ivóvízre ártalmatlan legyen. Beépítve a földfelszín alatt, ellenáll a korhadásnak, az élettartama több évtizednyi. 

Az épületek azon részét, ami a talajszint közelében vagy alatta vannak védeni kell a talajnedvességgel szemben. Ez a feladat a modern technológiának köszönhetően nem okoz nagy fejtörést a szakembereknek, mert manapság már számtalan megoldás létezik a probléma kezelésére.  

Kialakítása speciálisan dombornyomott formájú. Ennek a nyomásnak a célja, hogy a talajjal közvetlen érintkező épületrészt védő vízszigetelő rendszert egységesen védjék a mechanikai sérülésektől. A tojástartóra emlékeztető dombornyomások között a víz könnyedén elszivárog.

A drénlemez alkalmazási területei: 

 • Épületek vízszigetelésének mechanikai védelme: 
  A drénlemez az egyik eleme az épületek megfelelő aljazatvédelméhez. Ez egy magas hőfokon formázott, HDPE = High Density Polyethylene (nagysűrűségű műanyag lemez), amelynek elsődleges feladata az épületek oldalánál lévő vízszigetelőlemez mechanikai védelme. Sűrűsége (0,941-096g/cm3). 
 • Alapfalak védelme: 
  Az alapfalak védelmét és jó szellőzését biztosítják. A mechanikai védelemre tipikusan szükség lehet gyökerekkel szemben, valamint a töltőföld visszatermelésekor. A drénlemez kiváló biztonsággal határolja el az alapot és az épület földszíne alatti falrészlegét a talajtól és a talajnedvességtől. Emellett kiváló védelmet biztosít a víz és hőszigetelésnek a mechanikai sérülésekkel szemben a föld visszatöltésekor és az erős gyökerekkel szemben éveken keresztül. 
 • Tetőszerkezetek kialakítása: 
  Zöldtetők kialakításának elengedhetetlen eleme a drénlemez. Ez segít megakadályozni a növényeknek életet adó termőföld kiszáradását, és biztosítja lapostetők hatékony szellőzését. 
 • Vízszintes alkalmazása pára és nedvesség ellen padlók alá helyezve: 
  Így alkalmazva egy elválasztórétegként jelenik meg a talaj és/vagy a szerelőbeton között. 
 • Hangszigetelő réteg: vízszintesen, padló alatt alkalmazva, csökkenti a lépéshang terjedésének a hatását. 
 • Szerelőbeton kiváltásaként alkalmazva. Ez kifejezetten csarnokok építésénél jellemző. A lemezbeton elkészítésének egyik feltétele egy egységes sík felület kialakítása. Ez legyakrabban maga a szerelőbeton. Ez biztosítja a betonvasak stabil elhelyezését. Egy ilyen hagyományos szerelőbetonréteg elkészítése nagyságrendileg 4-6 cm-rel mélyebb munkagödör ásásával jár. Ha a szerelőbetont drainlemezzel váltjuk ki, megtakarítjuk mind a beton anyagköltségét, a munkadíjat, a földmunkagép óradíját, és a kötési időt. A lemezbeton alatt megfelelő szűrő (kavics) réteggel együtt, véd a talajpára ellen valamint a metán és radon gázok elvezetésében is hatékony szerepet vállal. 
 • Tisztasági rétegként alkalmazva 
 • Esztrich járófelületek védelme esetén, a betont a felszálló nedvességtől védi, amennyiben a drénlemezt az átlapolásoknál megfelelő leragasztással és tömítéssel rögzítik. 
 • Aljzat, mely vakolható: A nedves falak (különösen pince helységek) vakolása szinte lehetetlen feladat. Ezt alkalmazva a falak könnyedén és hatékonyan kiszellőznek. Ezt követően pedig a falak vakolása lehetővé válik. 

A drénlemez további előnyei 

 1. ellenáll a kopásnak 
 2. szakítószilárdsága jelentős 
 3. ütések és törésnek hatékonyan ellenáll 
 4. anyaghasználatából adódóan rugalmas és könnyen hajlítható 
 5. vízzel kapcsolatba lépve nem reagál vele, és nem is rothad 
 6. ívó és talajvizeket nem szennyezi 
 7. nyomószilárdsága kiemelkedő 

A drénlemez elérhető méretei és műszaki adatai 

A drénlemez, ahogyan már a korábbiakban bemutatásra került nagyon sok területen felhasználható. Ennek megfelelően méretét tekintve többféle méretben elérhető. 

Anyagminősége 

HDPE (High Density Polyethylene) 

Mérete hosszanti irányba 

20 méter 

Magassága (szélessége) 

1m; 1,5m; 2m; 2,5m; 3m; 

Nyomás ellenállása kN/m2 

320 

Veszélyes anyag 

Nem tartalmaz 

Biológiai tulajdonsága 

Nem rothad, gombával, gyökérrel, baktériummal szemben ellenáll 

Hővel szembeni ellenállása 

- 40°C és 80°C között 

Alkalmazása 

kültéri 

Dombornyomás mérete 

7mm 

Színe 

fekete 

Súly 

0,5kg/m2 

A drénlemez típusai és alternatív megnevezései 

 • felületszivárgó lemez 
 • dombornyomott lemez 
 • tojástartó lemez 
 • beta lemez 
 • drain lemez 

Sokszor hallhatjuk, hogy az emberek felületszivárgónak neveznek minden típusú lemezt, ami dombornyomott. Valójában az alábbi két típust különböztetjük meg egymástól. 

 1. Sima dombornyomott lemez:
  elsősorban a mechanikai sérülések ellen nyújt védelmet vízszigetelésnek 
   
 2. Geotextíliával gyárilag kasírozott dombornyomott lemez, másnéven felületszivárgó lemez:
  A geotextíla szerepe az, hogy véd a talajmozgás és tömörödés közben óhatatlanul kialakuló eltömődés ellen. Így geotextília és a HDPE dombornyomott drénlemez között a víz könnyedén és hatékonyan utat talál magának a talaj mélyebb rétegeibe, ahol elszikkad. 

A drénlemez kiegészítő termékei

Lezáróprofil 2 folyóméter 

A HDPE műanyagból készülő 7mm dombornyomattal rendelkező szivárgó lemezeket függőleges beépítéskor lezárni és rögzíteni szükséges. Ezt a lezárását és rögzítést szolgálja ez a műanyag profil. Méghozzá oly módon, hogy felülről rögzíti a dombornyomott lemezt az ingatlan oldalfalához. Ez a termék így megakadályozza, a talaj oldalfal mellé történő visszatöltésekor a föld véletlenszerű visszaesését a dombornyomott lemez és a fal közé. 

A rögzítés kizárólag a vízszigetelés felett lévő részen szabályos. A rögzítés pontokat egymáshoz képest 20 centiméterenként kell elhelyezni. A lemez szélétől legalább 5 cm-re kell legyen. 

Szerelőgomb szöggel: 

A képen látható szerelő gomb a fent bemutatott lezáróprofil falhoz történő szakszerű rögzítéséhez való. 

A drénlemez hiányának jelei

A drénlemez alkalmazása a legtöbb esetben láthatatlan marad a szemek elől. Azonban egy nem megfelelően vagy egyáltalán nem megvalósított szivárgó rendszer nagyon gyorsan és látványosan kiütközik valamennyi épületen. Ha a víz nincs megfelelően elvezetve, elszivárogtatva a faltól, ott tipikus tünetként fog megjelenni a lábazat vizesedése, penészesedése, valamint a falról történő vakolat leválás.  

A szivárgórendszer megvalósításának mérlegelésekor mindig tartsuk észbe, hogy az építkezés megfelelő pillanatában mindig sokkal könnyebb és költséghatékonyabb, mint egy meglevő épület falai mellől utólag megvalósítani a víz elszikkasztását.