Széchenyi terv plusz

APP modifikált vízszigetelő lemez

APP modifikált vízszigetelő lemez

APP modifikált lemez

 

Felhasználási lehetőségek

 • egyenes, vagy fordított rétegrendű lapostetők szigetelésére, többrétegű beépítésben alsó és közbenső rétegként alkalmazva.
 • talajvíz, talajnedvesség, talajpára elleni szigetelésekhez vízszintes, vagy függőleges felületeken, lábazati falaknál burkolat alatt, egy vagy több rétegben
 • speciális mélyépítési és hídszigetelési feladatokhoz
 • meglévő bitumenes vízszigetelések felújító rétegeként

A GUTTA Hungária által forgalmazott termékek közül választva, szinte minden általános vízszigetelési problémára találhatnak alkalmas és gazdaságos megoldást. A pontos alkalmazhatóság eldöntését segíti a termékeinkhez adott alkalmazási utasítás és teljesítménynyilatkozat. Speciális esetben szaktanácsadóink állnak a rendelkezésükre.

 

Felhasználási formák

 

APP modifikált lemez magastető APP modifikált lemez lábazat, fal APP modifikált lemez padló

Magastető

Padló

Fal

APP modifikált lemez magastető APP modifikált lemez padló APP modifikált lemez padló

Lapostető

Alépítmény

Egyéb alkalmazások

 

 

Termék típusok

 

  APP modifikált bitumenes alátétlemez

APP modifikált bitumenes alátétlemez

Az APP-vel módosított bitumen lágyuláspontja közel 145-150°C értékig emelkedik és hideg hajlíthatósága (az úgynevezett hidegtörése) is alacsony, általában a  -10°C  (esetleg -20°C) érték érhető el. Az APP modifikált bitumenes lemezek kiválóan alkalmasak lapostetők vagy különleges rendeltetésű tetők vízszigetelésére, megfelelőek mélyépítési épület, vagy műtárgy szerkezetek esetében talajpára és talajnedvesség szigetelésére, közvetlenül az aszfaltréteg alá helyezve pedig használhatók akár parkolótetők vagy hidak szigetelésére is. Fényvédő réteg nélküli változatuk tetőszigetelésnél csak alsó, vagy közbenső rétegként építhető be. Talajba kerülve felső rétegként is alkalmazható.

 

     APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez

 

  APP modifikált bitumenes zárólemez

APP modifikált bitumenes zárólemez

Az APP-vel módosított bitumen lágyuláspontja közel 145-150°C értékig emelkedik és hideg hajlíthatósága (az úgynevezett hidegtörése) is alacsony, általában a  -10°C  (esetleg -20°C) érték érhető el. Az APP modifikált bitumenes lemezek kiválóan alkalmasak lapostetők vagy különleges rendeltetésű tetők vízszigetelésére, megfelelőek mélyépítési épület, vagy műtárgy szerkezetek esetében talajpára és talajnedvesség szigetelésére, közvetlenül az aszfaltréteg alá helyezve pedig használhatók akár parkolótetők vagy hidak szigetelésére is. Fényvédő réteggel (palahintés, vagy más színes zúzalék hintés) ellátott változatuk nem járható tetőszigetelésnél a legfelső védelem nélküli rétegként építhető be.

 

     APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez

 

  APP speciális felhasználású lemezek (pl. gyökérálló, öntapadós, párazáró)

APP modifikált bitumenes speciális felhasználású lemezek

Hasznosított lapostetőknél, és fokozott mechanikai és biológiai terhelésnek kitett épületszerkezeteknél csak olyan hordozóbetéttel vagy vegyi adalékszerrel rendelkező bitumenes lemezeket lehet alkalmazni, melyek képesek ellenállni a szakító és csúsztató feszültségeknek, növényi gyökérből kiáramló agresszív savaknak. Azon alapfelületek esetében, ahol a lánghegesztés kárt okozhat az aljzatban hidegen öntapadó alsó és néha felső felülettel is ellátott termékek beépítésével lehet biztonságosan szigetelni. Egyedi sarok és hajlatcsomópont képzések, gépészeti áttörések nagy biztonsággal szintén öntapadó lemezekkel szigetelhetők. Páratechnikai rétegként csak olyan termék alkalmazható, melynek hordozóbetéte igen magas diffúziós ellenállású. Ilyen például az alumínium fólia betét. Modifikált bitumennel készült párazáró lemez nagymértékben képes ellenállni az építés közbeni mechanikai hatásoknak, és sokszor ideiglenes vízszigetelő rétegként is funkcionálhat a végleges tetőrétegek elkészültéig.

 

     APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez APP modifikált vízszigetelő lemez

 

Bitumenes vízszigetelő lemezek előállítása

A kőolaj lepárlása során keletkező maradékot tovább desztillálva keletkezik a desztillált bitumen. A kőolaj összetételétől, származási helyétől és a feldolgozási technológiától függően különböző összetételben kerül gyártásra. Az összetételnek megfelelően egyes desztillált bitumenfajták más-más modifikációra alkalmazhatók. A bitumen modifikálása különböző műanyagokkal, hőre lágyuló elasztomerekkel (SBS - sztirol-butadien-sztirol, SIS sztirol-izoprén-sztirol, stb.) vagy plasztomerekkel (APP - ataktikus polipropilén, IPP izotaktikus polipropilén, PAO-polialfa-olefin, stb.) történik. A különböző műanyagok a bitumen alapanyagon eltérő tulajdonságokat javítanak.

Az APP plasztomerrel modifikált bitumen előállítása

A desztillált bitumenbe magas hőmérsékleten olvasztott APP adalékot kevernek. Az összeolvadás következtében megnő a bitumen molekuláinak nagysága és a bitumen keményebbé válik. Plasztomerrel modifikált bitumenes lemezek jellemző tulajdonsága a magasabb hőállóság, jó bedolgozhatóság. A modifikáló anyag mennyiségének, minőségének függvényében a hideghajlíthatóság-hőállóság nagyobb tartományban változtatható, esetenként ezek a lemezek akár UV állóak is lehetnek.

A szilárdsági tulajdonságait befolyásolja a hordozóbetét fajtája.

Plasztomer APP lemezek alkalmazott hordozóbetétei lehetnek

 • üvegfátyol
 • üvegszövet
 • poliészterfátyol
 • méretstabilizált poliészterfátyol

 

Felületvédő és szóróanyagok lehetnek

 • homokszórás
 • hőre leolvadó polietilén fólia
 • palazúzalék, vagy kőörlemény

 

APP modifikált lemez

Az APP modifikált bitumenes lemezek teljesítmény jellemzői.

 • Méretstabil, csekély mértékű zsugorodása csak magas hőterhelés, és UV öregítés hatására alakul ki.
 • Szakítószilárdsága magas.
 • Hideghajlíthatósága (hidegtörése) általában a -10°C (esetleg -20°C) értéket is eléri. Célszerű, hogy a beépítés során a bitumenes lemeznek a hőmérséklete legalább 5 °C-kal haladja meg a hideghajlíthatósági értéket.
 • Hőállósága, lágyuláspontja 140-145 °C körül alakul, de az anyag öregedésével, és fényvédelmének romlásával ez az érték csökkenhet.
 • Páradiffúziós ellenállása a bitumenekhez hasonlóan magas
 • Vízzárónak tekinthető, de a lemez vastagsága és bitumentartalma alapján a teljesítménye emelkedik.
 • Nyomásállósága eléri az 1 MPa terhelést, ami kiemelkedő a bitumenes termékek esetében. Mélyépítési célú alkalmazása javasolt.
 • Tűzállósága hasonló a többi modifikált lemezekéhez.
 • Vegyszerek és természetes vegyületekkel szemben a bitumen ellenállónak tekinthető.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

 

Tovább az APP modifikált vízszigetelő lemez termékekhez >

 

Vissza az APP modifikált vízszigetelő lemez oldalról a Gutta főoldalra >