Szűrés

Vastagság

Széchenyi terv plusz

Polikarbonát lemez

Guttagliss polikarbonátlemez bemutatása

A Guttagliss polikarbonátlemez egy nagyon tartós, sokoldalúan felhasználható praktikus műanyag lemez. Anyaghasználata kiválóan rugalmas, aminek köszönhetően erős mechanikai hatás esetén sem törik szilánkosra. Emiatt előfordul, hogy a megbízható üvegezésekhez is használják, hiszen relatív csekély vastagságuk ellenére kiválóan ellenállnak a külső behatásoknak.

A Guttagliss polikarbonátlemez számtalan előnyéhez tartozik a kiváló hőszigetelés és az ehhez párosuló csekély önsúly. A polikarbonát légkamrás lemez formája jellemzően a legtöbb esetben sík. Alkalmazható lakó és ipari épületek- csarnokok előtetőinek kialakításához, terasz vagy téli konyha fedéshez. Felső vagy oldalsó bevilágítólemezként.

 

A polikarbonát lemezekről általában

Könnyen felhelyezhetők, szinte elpusztíthatatlanok és páratlan ár-érték arányukkal kiemelkednek a hasonló célra gyártott termékek közül. Különleges az időjárásállósága. Az UV-stabilitás is átlagon felüli.

Színe lehet bronz vagy víztiszta, mely természetéből fakadóan nem teljesen átlátszó, de a fényt hatékonyan átengedi. Emiatt is kiváló választás a Guttagliss polikarbonát lemez.

A Guttagliss polikarbonátlemez lemez kitűnik nagy fényáteresztőképességével és dekoratív megjelenésével. Kiemelkedő anyaghasználata, a termék UV védettsége és egyéb tulajdonsága révén rendkívül sokoldalú, így alkalmas akár kültéren és akár beltéren alkalmazva is. Bevált területek például a pergolák, télikertek, térelválasztások. Helytáll továbbá ajtóbetétek, szekrények és polcok beüvegezésére vagy zuhanyzó és más fülkék kialakítására.

Legyakoribban előforduló színe a bronz és a víztiszta. Az előbbi kellemesen csökkenti a rajta keresztül jutó napsugarak tűző hatását. Különösen nagy jelentősége van ennek, amennyiben a lemezeket kint szereljük fel, például egy télikert vagy egy kerti teraszfedése esetén. Az utóbbi ára általában valamivel kedvezőbb azonban a napsugarak erejét nem, csak az UV sugárzást csökkenti.

 

A műanyag polikarbonát lemezek elérhető méretei.

A lemezek gyárilag elérhető méretei gazdaságos kivitelezést tesznek lehetővé. Kiváló megoldás raktárcsarnokok, gyárépületek, mezőgazdasági épületek természetes megvilágításához. Energiatakarékosabb bármelyik LED világításnál.

A műanyag polikarbonát sokoldalú hasznosításra is alkalmas, ennek megfelelően számtalan dimenzióban és vastagságban elérhető. A táblák akár házilag is könnyen egyedi méretekre szabhatóak, a jellemzően elérhető standard méretek a következőek.

 

 

Átlátszó - vastagság

Bronz - vast.

Hossz. x

Széles

4mm

6mm

8mm

10mm

16mm

10mm

16mm

2x1,05

x

x

x

x

x

x

x

3x1,05

 

 

 

x

x

x

x

4x1,05

 

 

 

x

x

x

x

5x1,05

 

 

 

x

x

x

x

6x1,05

 

 

 

x

x

x

x

2x2,1

 

 

 

x

x

x

x

3x2,1

 

 

 

x

x

x

x

4x2,1

 

 

 

x

x

x

x

5x2,1

 

 

 

x

x

x

x

6x2,1

 

 

 

x

x

x

x

 

Az polikarbonát lemez tulajdonságai és felhasználási területe

 

Tulajdonságok

 • erős, robosztus
 • törés és ütésálló
 • kedvező ár
 • jó hőszigetelô
 • könnyen beépíthető
 • 2 oldalú UV védelem (a 10mm- nél vékonyabb csak egy oldalon)
 • csekély súly
 • stapabíró, ellenáll az időjárás viszontagságainak

Felhasználási területek

 • szélvédelem
 • tetőfedések
 • falburkolás
 • ablakbetétek
 • falépítésre kocsibeállókhoz
 • pergolákhoz
 • bevilágító folyósok
 • kisebb melegházhoz

 

Polikarbonát lemez technikai tanácsok

 

Méretre szabás

Az üregkamrás polikarbonát lemezeket hagyományos eszközökkel (pl. dekopír fűrész) segítségével könnyedén darabolhatjuk. Speciális, finom fogazású (műanyagokhoz ajánlott) fűrészlap/tárcsa használata javasolt. Kézi vagy körfűrésszel. Ügyeljen közben a megfelelő alátámasztásra. Például tegye a táblát a fűrészasztalra. Figyelem: a védő-fóliát csak a megmunkálás után vegye le!

Fúrás

A kereskedelemben szokásos fém vagy fafúróval. A furatoknak 2-3 mm-rel nagyobbnak kell lenniük, mint a csavarátmérőnek, ugyanis az anyagtágulást is figyelembe kell venni.

Ragasztás

Alkalmazzon a kereskedelemben használatos polisztirolragasztót. A ragasztás során az előállító utasításai szerint járjon el.

Tisztítás: A Guttagliss polikarbonát lemezeket vízzel és ablaktörlővel vagy gyapjútörölközővel tisztítsa. Semmi esetre se használjon súroló vagy karcoló tisztítószereket és politúrokat. Szín és méreteltérések joga a megszokott tűréshatárokon belül fenntartva. Ügyeljen a helyi építési előírásokra. Ajánlataink nem mentesítenek a termék saját felelősségű felülvizsgálata alól. Kérdés esetén vegyen igénybe szaktanácsadást.

UV védelem: A lemezeket UV védelemmel látják el, így a lapok várható kültéri élettartama min. 10 év, a gyári előírások szerint beszerelt lapok élettartama átlagosan 15-20 év.
Kültéri használat esetén az UV védelem nélküli oldalt nem érheti tartós napsütés.
Az egy oldalt UV védett lemezek mindig a színes vagy feliratos felületükön UV védettek. Ügyeljen arra, hogy mindig az UV védett rész kerüljön a napsugárzás felé.

Tárolás: Kérjük, hogy a táblák élettartamának megtartása érdekében feltétlenül vegye figyelembe a felhasználási útmutatót. Napon egymáson felhalmozva tartani tilos! Kültéri tárolás esetén UV védett ponyvával kell letakarni. Tárolás közben az üregkamrás polikarbonát lemezeket védeni kell a közvetlen napsugárzástól és a csapadéktól, takarja le sötét fóliával vagy kartonnal.

Hajlíthatóság: Az üregkamrás polikarbonát lemezeket csak a cellákra merőleges irányban szabad hajlítani! A lemezek hidegen óvatosan hajlíthatók. A polikarbonát beépítésénél figyelni kell, hogy az anyag cellairánya párhuzamos legyen az előtető lejtés irányával. A polikarbonát lemez kereszttartók beépítését nem igényli, csak ritkán, bizonyos esetekben.  A csavarokat egymástól 60 cm re kell rögzíteni.

 

Polikarbonát tető szerelési útmutató

 

Professszionális beépítés 8 lépésben

A szereléshez a következő eszközök szükségesek:

Mérőszalag, akkumulátoros fúrógép, leszúrófűrész, ragasztószalag, kalapács

 1. Az alsó szerkezet előkészítése

Először a fényvisszaverő ragasztószalagot illessze a szarufa felső felületére és a keresztfára, vagy fesse azokat fehérre. Ezzel küszöbölheti ki az anyag és a szarufák között később esetlegesen létrejövő káros hőtorlódást.

 1. A profilok előkészítése

Pontosan mérje meg a profil végleges helyét. Szükség esetén fémfűrésszel vágja le.

 1. A profilok rögzítése

A profil alsó részt a középvonaltól jobbra és balra 35 cm távolságokban váltakozva fúrja meg (Ø 5 mm). Az első furat távolsága az elülső éltől 8 cm.

 1. A szögvas rögzítése

A lezáró és tartóvasat helyezze az alsó profil alsó felének élére úgy, hogy a vízlefolyás szabadon maradjon, és ezt fúrósablonként használja. A profilt egyszer középen fúrja elő (Ø 3 mm). A vasat az alsó fémprofilra rozsdamentes acél csavarral rögzítse (4,2 x 16 mm)

 1. Élzáró szalag

A megfelelő élzáró szalagot a lemez mindkét homlokfelületére illessze fel. Ez megakadályozza a por, szennyeződés vagy rovarok bejutását. A Lemez aljára párazáró, a tetejére páraáteresztő szalagot helyezzen.

 1. A záróprofil elhelyezése

Az alsó részre (eresz) helyezze fel az vízorros alu-záróprofilt.

 1. A profil felcsavarozása

Helyezze fel az előkészített profil-alsórészt. Törekedni kell, hogy a záró- és tartóvasak síkba kerüljenek, ha ez nem lehetséges, a szarufába kell bevájni). A profilokat pontosan be kell igazítani, leszorítóval rögzíteni kell és le kell csavarozni.

 1. A lemezek rögzítése

Mindig két lemezt kell egymás után elhelyezni, be kell igazítani és rögzíteni kell. A szélére és középre rá kell helyezni a profil felsőrészt, és egyik oldalról elindulva egyenként be kell pattintani a megfelelő horonyba.

Biztonsági tanácsok

 • Ne lépjünk a lemezre a szelemenek közt, mindig fektessünk keresztbe egy teherelosztó pallót és azon járjunk. Nagy szélben ne szereljünk, mert balesetveszélyes.
 • A lemez oldalát fólia védi, a fóliát csak a lemez szélén húzza le a szélétől kb 5-10cm-re, a többi védőfóliát csak közvetlenül a szerelést követően kell eltávolítani.
 • A termék tökéletesen megállja a helyét, mint bevilágítólemez. Univerzális kialakításuk miatt könnyedén kombinálhatóak akár más gyártók lemezeivel is akár, viszont ebben az esetben színárnyalat-beli különbségek adódhatnak.
 • Fontos megjegyezni, hogy amennyiben ezeket a színeltérseket el akarjuk kerülni, lehetőség szerint egy tetőhöz egy gyártósoron készült termékeket kombináljunk,
 • A Guttagliss polikarbonát lemezek akár otthoni és akár ipari környezetben is megállják a helyüket. Az időjárással szemben megbízhatóan dacol, hosszú élettartamot biztosít, a és bár nem 100% -ig jégálló, jól tolerálja azt. Önsúlyuk csekély, rugalmasak és egyszerűen megmunkálhatóak.

 

Vissza a Polikarbonát lemez oldalról a Gutta Webshop főoldalra >