Széchenyi terv plusz

Geotextília

A geotextíla felhasználása

A geotextília a geoműanyagok csoportjába tartozó olyan polipropilén műanyag szövetből készült jellemzően filcszerű anyag, mely hő hatására lágyulásra képes. Alkalmazásakor a talajjal, útépítéskor különböző talajrétegekkel és talajvízzel kerül kapcsolatba. Két legfontosabb műszaki jellemzője, a szakítószilárdsága és a sűrűsége.

Mi is az a geotextíla - folytatás

A geotextília leírása

Felhasználhatóságát tekintve nagyon széles spektrumon mozog.

Megállja a helyét az alábbiaknál:

 • kerti tavak építése
 • viacolor
 • útépítés (közút, betonút, autópálya)
 • talajrendezés, földmunkák,
 • talajerózió gátlása
 • talajrétegek elválasztása (pl kavics és földrétegek összekeveredésének megakadályozása)
 • dekor kertészet
 • mechanikai (talaj)védelem
 • szűrés (pl víz megtisztítása szennyeződéstől)
 • szikkasztás

A geotextília típusainak meghatározása általánosságban

Gyártástechnológia szerint lehet: Szőtt, vagy nem szőtt

A nem szőtt geotextíliát hőkezeléssel vagy tűnemezeléssel készítik. Megjelenése és tapintása filcszerű. A hőkezeléses geotextília úgy készül, hogy a pihés vattás megjelenésű műanyagszálakat forró hengerek között átvezetve az anyagot folytonossá préselik.

A tűnemezelés úgy zajlik, hogy vékony műanyag szálakat random egymásra helyeznek. Ahogy növekszik a szálak száma, úgy lesz egyre sűrűbb maga a textília. A szálakat tűk sokasága nemezeli homogén filces textíliává. A tűnemezes geotextilíákat is lehetséges hőkezelésnek kitenni. Ezen folyamatnak eredeményeképpen a geotextília mechanikai állóképessége és sűrűsége javul.

Ezt a típusú nem szőtt geotextíliát ott szokás alkalmazni, ahol a termékre nehezedő teherelosztásra nem helyeződik nagy hangsúly.

Szőtt geotextília esetén szélesebb műanyag szálakat használnak. Emiatt a getotextília anyaga lényegesen erősebb, mint a nem szőtt társánál. A leginkább fontos jellemzőjének, a szakítószilárdságnak az értéke is lényegesen kimagaslóbb. Ez a terméktípus akkor kap nagy szerepet, amikor a textíliának a feladatai között a teherelosztás is szerepel.

A geotextília 100 gr felhasználása általánosságban:

A geotextília 100gr fundamentális feladata elsősorban talajjal kapcsolatos munkálatokhoz kötődik. Ezek alól kivételt jelentenek természetesen, amikor lapostetők vízszigetelésekor vagy zöldtetők kialakításakor a hőszigetelőréteget választják el vele a PVC-től. A főbb funkciói a következők.

Rétegelésként

A rétegek elválasztására minden geotextília alkalmas, függetlenül a gyártásától és a sűrűségétől. Ennek megfelelően a geotextilia 100 gr termékre is igaz. Utak vagy kertek építésénél jellemző leginkább, hogy meg kell akadályozni, különböző talajrétegek keveredését. Pl töltőföld a termőfölddel, vagy a kőzuzalék a talajjal. Ezzel a művelettel az utak szerkezeti stabilitását nagymértékben növeljük. Hasonló a szerepe, ha pl lapostető szigeteléskor el kell választani a vízszigetelő réteget a hőszigetelő rétegtől, ezzel elkerülve, hogy ne történjen anyagroncsolódás. A rétegelválasztással kéz a kézben jár az teherelosztó képessége is.

Drain funkció

Az a fajta geotextília, amely nem szőtt technológiával készült (így a geotextília 100gr is) anyagszerkezetének köszönhetően helytáll drainezési munkák elvégzésére is. Erre leggyakrabban a ferde rézsük, vagy függőleges talajjal érintkező falak építésekor van szükség. A geotextilia szerkezetének köszönhetően hatékony segítséget nyújt a vízelvezetésben és szikkasztóban történő elszivárogtatásában. A szivárogtatás potenciális volumenét az befolyásolja elsősorban, hogy az adott geotextília mekkora vízáramlást tesz lehetővé.

Filterezés

Ez a lehetőség egycipőben jár az elválasztás funkcióval. A filterezésre vagy szűrésre ott van szükség, ahol a cél a folyadékok (többnyire talajvíz) elválasztása a szilárd anyagoktól (föld, kavics, stb.). Például, egy töltött talajszerkezetet kell megvédeni a kimosódástól. Tehát minden olyan esetben, ahol a talajrétegek elválasztásánál vízmozgás is jelen van a szűrést is megvalósítja a termék.

Kiváló szemléltető példa erre, ha egy szikkasztó draincsövet kavicsréteggel kell óvni a talajréteg durvább szemcsésebb részétől. A geotextilia 100 gr termék a vizet átengedi, de a talajszemcséket nem. Így megelőzhető, hogy a draincső és szikkasztó eltömődjön. A megfelelő sűrűségű geotextíliát annak függvényében kell kiválasztani erre a funkcióra, hogy az adott termék milyen méretű szemcséket enged át és mekkora vízárammal kell megküzdenie.

Ez a lehetőség leggyakrabban út és töltések építésénél mutatkozik meg. Egy mesterségesen frissen kialakított talaj a tömörödés előtt sok esetben még túl laza, emiatt szükség van teherelosztó, erősítő geotextília réteg beépítésére. Erre a feladatra a geotextília tökéletesen megfelel. A geotextília megfelelően elosztlatja a fentről érkező terhet. így ellátva erősítő funkcióját. Bár e feladatra mind a szőtt és mind a nem szőtt geotextília alkalmas, fontos megjegyezni, hogy a szőtt geotextília hatékonyabb ezen a téren. Mindez azért van így, mert ennek a feladat teljesítéséhez nagy szakítószilárdságra van szükség.

Védelem

A geotextília megannyi helyzetben hatékonyan tud védelmet nyújtani. Nagyon jó szemléltetés az, ha vízszigetelő réteget (pl: PVC lemezt) vagy fóliát (pl: tófóliát) kell védeni a durva földtani mechanikai behatásoktól. A vízszigetelésért felelős fólia réteg nem csak a telepítés pillanatában, de azt követően is találkozhat/ találkozik nagyobb szemcsés kavicsokkal, növényzet gyökereivel, vagy bármilyen egyéb durva felszíni tárggyal. Viszont azon kövek és egyéb szemcsék, vagy kavicsok, amelyek geotextíliával le vannak takarva már nem jelentenek közvetlen veszélyt a fóliára.

Másik elképzelés, amikor egy már használatban lévő tóba kerül bele egy éles rögös tárgy (pl kavics), akkor a fólia alatt lévő geotextília puha energiaelnyelő rétegként csillapítja a becsapódást, így a fólia nagyobb eséllyel éli túl sérülés nélkül az erőhatást. Ha a fólia vagy PVC vízszigetelés fokozottan kitett a felülről érkező hatásoknak, beleguruló rögök, kőterítés, ebben az esetben a fólia felett egy extra rétegként is elhelyezhető a geotextília.

A védelmi szerepet annál hatékonyabban látja el a geotextília termék, minél sűrűbb az anyagszerkezete. A sűrűbb geotextília többnyire vastagabb is, kivételt képez ez alól, ha például a geotextíliát hőkezelésnek vetik alá. Az ilyen eljárással készült termék, jellemzően erősebb, mint ami nem hőkezelt.

A geotextília felhasználása otthon

A szűk környezetünkbe az otthonunk körül is számos helyen megállja a helyét a geotextília . Ilyen esetekben nem szükséges a drága, nagy szakítószilárdságú és nehezebb geotextíliákra gondolni. A vékony és könnyű félék is tökéletesen megállják a helyüket.

 • Kerti tó: Tófólia alá rakva megvédi az anyagot, annak kiszakadásától
 • Gyomvédelem: Mivel eltakarja a természetes fényt, hatékony védelmet biztosít a gyomok terjedése ellen is. Tökéletes kiegészítő terméke a térköveknek és szegélyeknek.
 • Esővízszűrés: A háztetőről összegyűjtött vizet geotextílival hatékonyan meg lehet tisztítani a durvább tárgyaktól
 • Kártevők elleni védelem: Anyagának köszönhetően hatékony védelmet nyújt a vakondok ellen is.
 • Térkő alá: Így alkalmazva megakadályozzuk, hogy a gyomok a kövek között mély gyökereket verve agresszíven tudjanak terjedni.

Geotextília telepítése

Az első és legfontosabb lépés a talaj megfelelő előkészítése. A lehetőséghez képest a nagyobb rögöket, a talajban lévő szúrós tereptárgyakat el kell távolítani. Az előkészített talajra a megfelelően kiválasztott geotextíliát méretre kell vágni, és ki kel feszíteni, legalább 15 cm es átfedésekkel dolgozva. Az anyag rögzítése legegyszerűbben geotextília rögzítő tüskével/ dűbellel lehetséges. Jellemzően, minél magasabb az anyag vastagsága, annál erősebb a szakítószilárdsága is.