Szűrés

Vastagság
Felhasználási forma
Típus

Széchenyi terv plusz

Kőzetgyapot hőszigetelés

Kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapot vagy más néven ásványgyapot hőszigetelés az egyik leginkább elterjedt építőipari szigetelőanyag. Alapanyagnak többféle ásvány is megfelelő, de a legyakoribb a bazalt.

 

A kőzetgyapot hőszigetelés gyártása

A kiinduló alapanyag összeállítása a következő. Koksz, vulkáni eredetű dolomit, bazalt, mészkő. Az itt felsorolt anyagokat apró nagyságúra zuzzák, hogy megfeleljen a következő folyamathoz.

Ezt szakaszt rendkívül magas hőmérsékletű olvasztásra alkalmas kemencékben végzik. A duplafalú kemencében a folyamatot több, mint 1300 celsius fokon végzik. A magas hőmérsékletet gázzal vagy koksz-szal, ritkább esetekben elektromos energiával érik el. A megfelelő eredmény érdekében többféle kiegészítő anyagot is alkalmaznak, hogy a végtermék megfelelő legyen. Ezek a kiegészítő termékek szintén ásványanyagok, amiket szigorú előírások alapján kell hozzáadni az olvasztás közben.

A folyékonyra olvasztott félkész termékben extrém hőfokon szálképzést végeznek, majd drasztikus gyorsasággal lehűtik. A szálkialakítás úgy zajlik, hogy a folyékony halmazállapotú masszát magas fordulatszámon pörgetve apró cseppszerű méretre szedik egy centrifuga berendezés segítségével.
Ezek a cseppek a gépet elhagyva a hőmérsékletvesztés során szálas anyaggá alakulnak.

A következő lépésben létrehozzák a laza kőzetgyapot paplant. Ezután a tömörítő berendezésen vezetik keresztül. A további megfelelő adalékok hozzáadásával létrejön az ásványgyapot paplanvastagsága.

A kihűlt szálas kőzetgyapot félkészterméket a megfelelő paraméterekre (vastagsága, sűrűsége, a szálaknak az irányára) ügyelve alakítják. Ezt követően standard méretekre vágva csomagoló gépre küldik.

Kőzetgyapot szigetelés, hőszigetelésA kőzetgyapot hőszigetelés anyaga természetes forrású ásványanyag, nevezetesen bazaltkő. Ennek okán a termék maga éghetetlen, kimagasló a páraátbocsátása és jól tolerálja a szélsőséges hőmérséklet ingadozást.

A kőzetgyapot szigetelés kimagasló hőszigetelőértékét annak különleges szerkezete és a szálak között lévő levegőréteg adja.

A kőzetgyapot szigetelés felhasználási területe rendkívül széleskörű, így az ásványgyapot végtermékek között több típust különböztetünk meg. A típusok közötti különbség a végtermékek karakterisztikája mentén határozható meg.

Felhasználási helytől függően a terméktípusok méretstabilitása, hőszigetelő értéke, és testsűrűsége más és más. Ami fontos, hogy a felhasznált helyhez biztonságosan és tartósan rögzíteni lehessen.
Csak így várható el, hogy a választott hőszigetelőanyagunk hosszú idők után is megbízható és tartós szigetelőértékeket mutasson, és a minősége állandó maradjon. 

Az ásványgyapot hőszigetelő anyagok típusai

  • lépéstűrő ásványgyapot
  • lapostetőre való ásványgyapot
  • több célú könnyű ásványgyapot
  • homlokzati, vakolható hőszigetelő ásványgyapot

Hőszigetelés ásványgyapottal

A XXI. században elengedhetetlen, hogy egy épület, legyen az ipari vagy családi, optimális szigeteléssel rendelkezzen. Ez minden évszakban megmutatja kedvező hatását, de különösen szembetűnő ez a szélsőségesen meleg nyári vagy szélsőségesen hideg téli évszakokban. Az előbbiben megvéd minket az extrém melegtől, az utóbbiban pedig a kellemetlen hidegtől.

Így a kőzetgyapot hőszigetelés megvalósítja, hogy az egész esztendő során az ingatlanon belül a hőmérséklet állandó legyen és a komfortérzetünk ne szenvedjen csorbát. Fontos kiemelni, hogy komfort mellett az energiafelhasználás optimalizálásában is kardinális szerepe van.

Az optimális minőségű kőzetgyapot szigetelőanyag a hőszigetelés mellett a zajszigetelésben is nagy segítségünkre van. Ezzel a tulajdonságával emeli minden épület akusztikai komfortját. A zaj izolációját hatékonyan megvalósítják. Legyen szó épületen belülről, vagy kívülről érkező zajról.

A bazaltból készült kőzetgyapot szigetelés javítja az alkalmazott terület/építmény megbízhatóságát a tűzzel szemben. Ez azért van így mert a termék anyagából eredően éghetetlen.
Ezen tulajdonságai tovább szélesítik azon területeket, ahol a kőzetgyapot hőszigetelő termékcsalád potenciálisan megállja a helyét.

A kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazásának előnyei

Az épületek a legnagyobb hőveszteséget a tetőn és a homlokzaton keresztül szenvedik el. Így az ezen a felületen megfelelően megválasztott és alkalmazott kőzetgyapot hőszigetelés szignifikánsan javítani képes az épület energiafelhasználását. Az extrém időjárási körülményekkel bíró hónapok ellen hatékony védelmet nyújt a kőzetgyapot szigetelés.

A kőzetgyapot szigetelés előnyei

  • Tűz elleni hatékony védelem: Épületek esetében tűzvédelmi szempontok nem korlátozzák a beépítésüket, ugyanis a kőzetgyapot természetes bazalt származékú anyagösszetételének köszönhetően éghetetlen. A csupasz kőzetgyapot szigetelés tűzzel szembeni védekezés tekintetében a legoptimálisabb, A1 nem éghetőségi besorolásnak örvend.
  • Hőtartás és hőszigetelő hatása: A kőzetgyapot hőszigetelés különlegesen kiemelkedő hőszigetelőértékét a magas testűrűségű kőzetgyapot paplanban a meghúzódó szálak között megrekedő levegő biztosítja.
  • Energiafelhasználás csökkentése: Optimalizálja az épületek hőtartását, csökkenti a fűtési és hűtési költségeket.
  • Hatékony hangelnyelési képesség: A hanghatás valójában a rezgő levegő. Ezeket a rezgéseket a kőzetgyapot szigetelés hatékonyan elnyeli. A rezgő levegő a kőzetgyapot hőszigetelés szálainak ütközve a fizikai súrlódás végett hőenergiává alakul.
  • Környezetvédelem: A kőzetgyapot az életútja során a saját előállításához szükséges energiamennyiséget sokszorosan visszahozza.
  • Tartós megoldás: Magas testsűrűségének és az anyagállományának hála az életútja alatt nem omlik össze így nem alakulhatnak ki ebből adódóan hőhidak.

 

Vissza az kőzetgyapot szigetelés oldalról a Gutta Webshop főoldalra >