Széchenyi terv plusz

Felületszivárgó és geotextil anyagok

Felületszivárgó, geotextil anyagok

 

Felületszivárgó, geotextil anyagok, Drytek és folyóka

Épületek, műtárgyak, egyéb tartós, vagy eseti nedvességhatásoknak kitett tereptárgyak vízszigeteléséhez a tervezők és kivitelezők számos hagyományos és modern szigetelőanyagból választhatnak. A legtöbb szigetelőanyag csak korlátozott mértékig terhelhető, vagy tehető ki közvetlen mechanikai igénybevételeknek. Talajvíz, rétegvíz, vagy talajnedvesség okozta felszivárgások még a gondosan kivitelezett tömörítésű feltöltések és talajrétegek esetében is kimosódásokhoz, rétegkeveredésekhez, vagy akár talajsüllyedésekhez vezethetnek. A nedvesség hatásnak kitett szerkezeti elemek közé elhelyezett HDPE anyagú geoműanyag termékek nem csak felületi védelmet, de a legtöbb esetben vízszigetelési, rétegelválasztási funkciót is eltudnak látni. A dombornyomással sajtolt, többféle szélességben, és hosszúságban gyártott műanyag leplek csekély átfedési és toldási hézagaik folytán ellenállnak a talaj irányából terhelő nedvességnek és gázoknak is. Felületi domborulataik ideális teherelosztást biztosítanak a csatlakozó épületszerkezeteken. A domborulatok, vagy stoplik között a nedvesség, vagy pára nyomáskiegyenlítése megoldható. Továbbá a talaj, vagy feltöltés szemcséibe kapaszkodva jelentősen akadályozza a rétegelcsúszás kialakulását.

A magasépítésben, kertépítésben egyre fontosabb szerepe van a vízmegtartásnak. A telepített, vagy betervezett vegetációk gyökérzónájába elhelyezett geokompozit lemezekkel a beszivárgó víz részben megtartható. Túltöltése a felső domborulatokon lévő perforációkon keresztül távozhat az alsó vízelvezető rétegek felé. A finom talajszemcsék bemosódását, vagy növényi gyökérzetek áthatolását geotextilia kasírozással, vagy kellő mértékű átfedéses ráterítéssel lehetséges csökkenteni, esetleg megakadályozni.

 

Termék típusok

 

  Felületszivárgó lemez

Felületszivárgó anyagok

A dombornyomott védő és felületi szivárgó lemezek a mechanikai védő és vízszigetelő funkciójukon kívül fontos részét képezik a vízelvezető drénrendszereknek. Talajba helyezett épületfalak, műtárgyszerkezetek alapozási felső síkjának közelében kialakított dréncsatornákhoz a felszínről, vagy rétegekből beszivárgó nedvességnek egyenletes levezetést biztosítanak. A geotextíliák segítségével a dréncsatorna környéki kavicságyazatot védhetjük meg a bemosódásoktól. Perforált felső domborulat esetén a zöldtetők víztartásán kívül azok vízzel való túltetítődését is meggátolják.

 

        

 

  Dombornyomott lemez

Dombornyomott lemezek

HDPE anyagú dombornyomással sajtolt, többféle szélességben, és hosszúságban gyártott műanyag leplek csekély átfedési és toldási hézagaik folytán ellenállnak a talaj irányából terhelő nedvességnek és gázoknak is. Felületi domborulataik ideális teherelosztást biztosítanak a csatlakozó épületszerkezeteken. A domborulatok, vagy stoplik között a nedvesség, vagy pára nyomáskiegyenlítése megoldható. Továbbá a talaj, vagy feltöltés szemcséibe kapaszkodva jelentősen akadályozza a rétegelcsúszás kialakulását. Mélyépítési, útépítési, vasút és vízépítési műtárgyak, földművek, épületszerkezetek védelmére és hidrológiai, kémiai leválasztására alkalmazhatók.

        

 

  Geotextília

Geotextilia

Otthon és kert

A geotextíliák számos fajtája kapható. Ezek szövetszerkezete, anyaga, sűrűsége határozhatja meg, hogy milyen beépítési célra lehetséges az alkalmazásuk. Legjellemzőbb felhasználásuk: az eltérő anyagú, tulajdonságú talajok szétválasztása; meghatározott szemcseméretű talajfrakciók visszatartása, a szivárgó víz átengedése, azaz szűrés; drénezés; erősítés; fizikai behatások mérséklése; gyökéráthatolás korlátozása.

 

Ipari (fúrható és útépítési célú geotextília) 

Vastag, sűrű szövésű geotextíliák nem csak az elválasztandó rétegek keveredését gátolják, de a kivitelezés közbeni mechanikai behatásokkal szemben is képesek ellenállni. Kaphatók szőtt és nem szőtt geotextíliák. A nem szőtt geotextíliát végtelen vagy vágott szálból, tűnemezeléssel készítik. Elválasztó, szűrő és védelmi funkciót tölt be. A szőtt geotextília egymásra merőlegesen szőtt szálakból áll. Elválasztó, szűrő és erősítő funkciót tölt be ez is, de például képes fokozni a földanyagok szakítószilárdságát is (pl. töltések alapozásának megerősítésénél).

 

        

 

  Guttadrytek®

Guttdrytek

Hogyan született a Guttadrytek®  

A vasalt beton megjelenése előtt minden padlószerkezet, amely jelentős terhelést viselt, különböző típusú ívszerkezetekkel épült: hordó, kereszt, kupola, stb. A Drytek tervezésekor Gutta azt a célt akarta elérni, hogy egy olyan újrahasznosított HDPE műanyag boltíves elemet készítsen amely elbontható formaként használható, és mely a Guttadrytek ® kupolák alatt vezetett gépészeti elemek, csatornák esetleges meghibásodása esetén gyors és könnyű javítási lehetőséget biztosít továbbá a felszivárgó nedvesség és radon gázok ellen védelemként szolgál. A beton formázására alkalmas Guttadrytek ® elemet a légrés kialakítására használják. A kiöntött beton minden terhelési pontján nyomófeszültségnek van kitéve, így a Guttadrytek ® segítségével a felületére kiöntött beton egyenletes nyomószilárdságú lesz.

 

        

 

  Esővíz elvezető folyóka 

Folyóka

 

A Kültéri esővíz elvezető folyóka egy hatékony és környezetbarát megoldás, amely segít összegyűjteni és hatékonyan elvezetni az esővízet az épület környezetéből. Ez a termék ideális választás mind az otthoni, mind a kereskedelmi ingatlanok esetében, ahol fontos a vízgazdálkodás és a környezetvédelem. 

Főbb jellemzők

- Magas Minőségű Anyagok: A folyóka strapabíró anyagból készül, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak és a külső környezeti hatásoknak. Ez biztosítja a hosszú élettartamot és a megbízható működést. 

- Vízgyűjtés és Elvezetés: A folyóka kialakítása lehetővé teszi az esővíz hatékony összegyűjtését és irányított elvezetését. Ezáltal megelőzhetőek a pangó víz okozta problémák, mint például talajerózió vagy épületkárosodás. 

- Moduláris Rendszer: A folyóka moduláris kialakítása lehetővé teszi, hogy könnyen illeszthető legyen a különböző méretű és formájú ingatlanokhoz. Így alkalmazkodik az adott terület sajátosságaihoz. 

- Könnyű Telepítés: A termék könnyen telepíthető, így időt és munkát takarít meg a felhasználó számára. A csomag tartalmazza a szükséges rögzítőket és a telepítési utasításokat. 

- Környezetbarát: Az esővíz gyűjtése és használata csökkentheti a vízfelhasználást a kertöntözéshez vagy más kültéri tevékenységekhez. Ezzel hozzájárul a víztakarékossághoz és a fenntartható vízgazdálkodáshoz. 

A Kültéri Esővíz Elvezető Folyóka egy olyan termék, amely ötvözi a funkcionalitást és a környezettudatosságot. Ideális választás minden olyan ingatlan számára, ahol fontos a hatékony esővízgazdálkodás és a környezetvédelem. Legyen az otthon, iroda, vagy kereskedelmi terület, ez a folyóka hozzájárul a fenntartható vízgazdálkodáshoz. 

   

 

Dombornyomott védő és felületi szivárgó lemezek

Dombornyomott lemezA dombornyomott védő és felületi szivárgó lemezek a mechanikai és vízszigetelő funkciójukon kívül fontos részét képezik a vízelvezető drénrendszereknek. Talajba helyezett épületfalak, műtárgyszerkezetek alapozási felső síkjának közelében kialakított dréncsatornákhoz a felszínről, vagy rétegekből beszivárgó nedvességnek egyenletes levezetést biztosítanak a felületszivárgó lemezek. A geotextíliák segítségével a dréncsatorna környéki kavicságyazatot védhetjük meg a bemosódásoktól.

 

Geoműanyagok leggyakoribb felhasználási lehetőségei

 • épületek, épületszerkezetek padló, pincefal, és lábazat védelme
 • tetőszigetelések rétegei közti kémiai és mechanikai elválasztás, védelem biztosítása
 • hasznosított lapostetők (zöldtető, járható tető) vízmegtartó, vagy elválasztó rétegei
 • földművek, geológiai tereptárgyak szigetelése, védelme
 • földtámasztó műtárgyak, csatornák, vízelvezető rendszerek, nedves tározók védelme
 • mélyépítési, útépítési, vasútépítési műtárgyak védelme

 

A felületszivárgó és dombornyomott lemezek jellemző tulajdonságai

 • nyomószilárdsága 35-53 t/m2 között változhat termékfajtától függően
 • domborulatmagasság 7-8-20 mm (víztartó lemezeknél akár 40 mm is)
 • hőállóság -40°C-tól – +80°C-ig
 • domborulatok közti vízelvezető képesség > 0,3 l/ms (kasírozással ez az érték akár duplájára növekedhet)
 • vegyszerálló
 • gombák- és baktériumokkal szemben ellenálló, gyökérálló, nem rothadó
 • az ivóvízre gyakorolt káros hatása nincs
 • tűzállósági besorolása: normál gyulladó (D-s1,d0 EN 13501 ,vagy B2 DIN 4102 szerint)

 

A geotextíliák jellemző tulajdonságai

 • területi sűrűsége 100-500 g/m2, de léteznek 1200 g/m2 sűrűségű termékek is
 • szakítószilárdsága 1-12 kN/m között változhat alapanyagától függően (PE, PP, PEIT, PPST)
 • szakadási nyúlásuk 60-80% körüli szélességi és hosszúsági viszonylatban
 • Statikus terhelhetőségük 600 N körüli
 • átfúródást okozó hatásoknak tartósan és nagymértékben ellenállnak
 • vízáteresztő képességük optimális
 • vegyszerállók
 • mikrobiológiai szempontból ellenállók, gyökérállók, nem rothadnak
 • az ivóvízre gyakorolt káros hatásuk nem ismert

 

A GUTTA Hungária által forgalmazott termékek közül választva, szinte minden általános vízszigetelési problémára találhatnak alkalmas és gazdaságos megoldást. A pontos alkalmazhatóság eldöntését segíti a termékeinkhez adott alkalmazási utasítás és teljesítménynyilatkozat. Speciális esetben szaktanácsadóink állnak a rendelkezésükre.

 

Tovább a Felületszivárgó és dombornyomott lemez termékekhez >

 

Vissza a Felületszivárgó és dombornyomott lemez oldalról a Gutta főoldalra >