Szűrés

Termékfajta
Típus

Széchenyi terv plusz

Vízszigetelő lemez, bitumenes

Vízszigetelő lemez bemutatása

A vízszigetelő lemez alkalmazása a modern, mai kor igényeit kielégítő ingatlanok építésének elengedhetetlen kelléke. Típusuk és anyagösszetételük függvényében több helyen is alkalmazni tudjuk az építkezés során. Az ingatlant alulról talajpára, bent használati víz, fentről pedig csapadékvíz érheti és szélsőséges esetben durván károsíthatja. A talajpára, talajnedvesség, folyók, tavak mellett talajvíz és a falban felszivárgó víz ellen fontos a megfelelő védelmet biztosító vízszigetelés alkalmazása.

 

A vízszigetelő lemezek főbb alkalmazási területei

 • lapostető szigetelés
 • szerelőbeton szigetelés
 • különböző tetősíkok találkozásnál a cserép alatt másodlagos vízvédelem

A vízszigetelő lemezek fő típusai

 • bitumenes alapanyagú vízszigetelő lemez
 • műanyag alapanyagú vízszigetelő lemez
 • gumiszigetelés

A bitumenes lemezek elvitathatatlan előnyei közé tartozik a megfelelő rétegvastagság és kedvező ár. Alapvetően három nagyobb csoportot különböztetünk meg.

 1. Az oxid bitumenes vízszigetelés
  A bitumenes vízszigetelő lemezek kronológiailag első típusa a desztillált oxidbitumen volt. Ez a típus egészen az 1970 es évekig volt elfogadott és széleskörben elfogadott. Gyártása során a bitument desztillálják, magas hőmérsékleten oxigénnel módosítják. Az így kapott alapanyagból már gyárhatunk megfelelő minőségű oxid bitumenes vízszigetelő lemezt. Az oxidbitumenes vízszigetelő lemez kedvezőáru és meleg időben jól alkalmazható.

Ennek a típusnak legjelentősebb hátránya az, hogy alacsony hőmérsékleten nehezen kezelhető, erős napsugárzásnak kitéve, tetőn alkalmazva az élettartama jelentősen lerövidül és a repedésáthidaló képessége is szerény. Új építésű ingatlanok esetében számolni kell azzal, hogy az épület természetes mozgásából adódóan az anyag rugalmatlansága miatt megsérülhet. Ezt jellemzően szárazabb területeken, talajpára elleni védelemre szolgálhat, lehetőség szerint két rétegben alkalmazva.

 1. APP modifikált bitumenes szigetelő lemez

A bitumenes vízszigetelő lemezek következő minőségi szintje. A rövidítése az attaktikus polipropilén anyagösszetételből ered. A gyártás során plasztomer polimert kevernek a bitumenes alapanyagba. Ezáltal a nyúlóképessége és a kezelhetősége javul. Megállja a helyét akár szélsőséges nyári melegben is. Az öregedéssel szemben sokkal hatékonyabban felveszi a harcot, valamint a hideg- hajlíthatóságával és repedésállóságával is felülmúlja az oxidbitumenes vízszigetelő lemezeket.  Tehát azok, akik magasabb műszaki tartalommal kívánják megvalósítani a vízszigetelést azoknak ez a termék megfelelő választás. Így jellemzően nagyobb pára vagy vízterhelés esetén is megállja a helyét. De lapostető szigetelésnél is megállja a helyét legalább két rétegben alkalmazva.

 1. SBS modifikált bitumenes szigetelő lemez

A bitumenes vízszigetelő lemezek kiemelkedő minőségi szintje ez. A rövidítése az stirol-butadén-stirol anyagösszetételből ered. A gyártás során bitumen butylt kevernek a bitumenes alapanyagba. Ez a hozzáadott adalék kiemelkedő tulajdonságokat kölcsönöz a vízszigetelő lemeznek. Kimagasló értéket mutat, mind a hideghajlíthatósága, amely bőven fagypont alatt is helytáll, valamint hosszúélettartamot ér el akkor is ha lapostető vízszigetelésére használjuk. Továbbá megbízhatóan tűri az új építésű épületek természetéből fakadó mozgását is. Természetesen a sok pozitív műszaki tulajdonság a termék árában is vissza tükröződik.

Ezt a típust jellemzően intenzív pára vagy vízterhelés esetén is megállja a helyét. De lapostető szigetelésnél is tökéletes választás két rétegben alkalmazva.

 1. Műanyag vízszigetelő lemezek

A termék előfordulása az ipari csarnokok létesítésekor jellemző. A legtöbb esetben a műanyag vízszigetelő lemez alapanyaga PVC.

Az anyag rövidítése a poli-vinil-klorid-műanyag nevéből származik.

Ez az anyag rugalmas és jól tartja az alakját, valamint nem jellemző rá a zsugorodás sem, az UV állósága is kiváló. Fontos tulajdonsága, hogy könnyen lehet vele dolgozni, forró levegővel egymáshoz lehet hegeszteni.

Ezt a típust jellemzően intenzív pára vagy vízterhelés esetén is megállja a helyét. Legyakrabban lapostetők zöldtetők és ipari csarnokok telepítésénél is tökéletes választás.

https://www.proidea.hu/epites-142957/vizszigetelesek-144483/muanyag-szigetelolemezek-113132/index.shtml?layout=d&tab=2

 1. Gumi vízszigetelő lemezek

A gumiból készült vízszigetelő anyagok állaga, kifejezetten rugalmas, nyúlóképességük jelentős. UV stabilitásuk és ellenállásuk a vegyi és szélsőséges hőhatásoknak kiemelkedő. A gumilemezek alkalmazástechnikai hátrányának egy jelentőst tudunk feltűntetni, mégpedig, hogy a fenti tulajdonságuk eredményeképpen toldani őket nem lehet.

 

A vízszigetelő lemezekkel kapcsolatos fontos fogalmak

 

Hideghajlíthatóság: az a legalacsonyabb hőmérsékleti érték, ahol a lemez még éppen hajlítható megrepedés vagy törés nélkül.

Szakítószilárdság: az a mechanikai erő, ami szükséges ahhoz, hogy a szigetelőanyag elszakadjon. Ez az érték hőmérséklet függvényében változik. Ami ezt az értéket lényegesen befolyásolni tudja, az nem más, mint maga a hordozóanyag.

Lágyuláspont: ez az érték mutatja a szigetelőlemez azon legmagasabb hőmérsékleti értékét, amit még sérülés, átégés nélkül elvisel. 

Hőállóság: fontos információ, hogy a magasabb értékekkel rendelkező anyagok kezelhetősége és beépíthetősége jobb, és ami az öregedésállóságát illeti ezen a területen is jobban teljesítenek.

Hordozóréteg: a szigetelő lemezek úgy készülnek, hogy a megolvadt bitument terméktípustól függően különböző hordozórétegre hordják fel.

Ezen hordozóréteg tulajdonságai befolyásolják a vízszigetelő lemezek fő karakterisztikáját (szakítószilárdság, szakadási nyúlás).

Ez a hordozóréteg lehet:

 • üvegszövet
 • nyerspapír
 • poliészter
 • üvegfátyol
 • alumínium
 • réz

Az épület felülete, szerkezete határozzák meg a megfelelő vízszigetelés fajtáját, így a megfelelő hordozóréteget és lemezt. 

 

Nézd meg a tetőszigetelés körüményeit a Wikipedián >

 

Bitumenes vízszigetelő lemezek beépítési sorrendje

 1. A szerkezet vizsgálata (rétegek, aljzat, kiegészítő szerkezetek és szerelvények, lejtésviszonyok, nedvesség).
 2. A beépítés módjának meghatározása (tervezés).
 3. Felület előkészítés (aljzatszennyeződések, egyenetlenségek eltávolítása).
 4. Felület portalanítása, beton aljzatok tapadást javító kellősítése.
 5. Szerszámok és segédszerkezetek előkészítése, fizikai dolgozók biztonsági felkészítése.
 6. Anyagok helyszínre szállítása, és előírás szerinti deponálása.
  1. Hűvösebb időben a bitumenes lemezeket fűtött, vagy temperált helyen ajánlatos tárolni és a kivitelezés során csak az éppen felhasználandó mennyiséget szabad a munkaterületre szállítani.
  2. Az oxidbitumenes lemezek beépítése, felhasználása csak 0 °C feletti hőmérséklet esetén lehetséges. Felhasználás előtt 48 órán keresztül normál szobahőmérsékletű (cca. 20-24 °C) helyiségben kell tartani a tekercseket. Amennyiben a terméket kint tárolják a hűvösebb időkben, akkor a felhasználáskor a pillanatnyi időjárás hiába éri el a 10-15°C feletti hőmérsékletet, a termék éjszakákon át lehűl. Ilyen esetekben a felhasználás előtt 24-48 órával tárolják szobahőmérsékleten, mert ellenkező esetben a bitumenes tekercs a beépítéskor a lehűlés miatt berepedezik, megtörik. 
 7. A bitumenes lemez tekercseket csak a helyszínen csomagoljuk ki, és szükség esetén szabjuk méretre.
 8. Esetleges áttörések és szellőző elemek kialakítása és elhelyezése, rögzítése.
 9. A bitumenes lemezeket kitekerjük és a kívánt helyre elhelyezzük. Ezután a lemezt a két végéről ismét feltekerjük, ügyelve a beállításra. A művelet elvégzéséhez két szigetelő munkásra van szükség.
 10. A bitumenes lemezeket tető vagy lejtetett padló esetén, a mélypontnál kezdjük fektetni és beépíteni. A vízszigetelést az összefolyónál kezdjük amennyiben belső elvezetésű tetőről van szó.
 11. A bitumenes záró lemezek felső oldala palazú­zalék hintésű, ezért ügyeljünk arra, hogy a feltekercseléskor a palás oldal kerüljön belülre.
 12. A bitumenes vízszigetelő lemezek hosszanti oldalukon 7-10 cm átfedéssel, a tekercsvégeknél 10-15 cm toldással kerüljenek beépítésre. Kétrétegű szigetelés esetén az alsó és felső réteg bitumenes lemezt fél tekercsszélességgel eltolva kell fektetni. A két réteg átlapolásai nem eshetnek egymás fölé.
 13. Az alsó réteg bitumenes lemezt az alkalmazási szabályoknak megfelelő módon kell az aljzathoz rögzíteni.
 14. A felső réteg bitumenes lemezt (egyenes rétegrendű tető esetén pala szórású javasolt) teljes felületű lángolvasztással kell az alsó réteghez hegeszteni. A lángolvasztásnál óvatosan kell eljárni, a lemezek nem hevülhetnek túl, de a hegesztésnek folyamatosnak kell lennie. Ajánlatos a rétegeket addig melegíteni, amíg az alsó oldali PE fólián fényes felületek keletkeznek.
 15. A gyakorlott szigetelő szakmunkások a kivitelezés során nem sértik fel a palazúzalék hintésű felületet! Ha mégis előfordul, a károsodott felületet melegítsük át és tartalék palazúzalékkal hintsük be.
 16. A vízszintes szigetelés elkészítése után a csomópontok szigetelését kell elkészíteni. A függőleges felületekre legalább 20 cm magasságig – a hóhatárig – kell felvezetni a szigetelést.
 17. A bitumenes lemezek átlapolásait (a hosszanti átfedéseket és a keresztirányú toldásokat) szélhegesztővel kell összehegeszteni, a kifolyó bitument lánggal felhevített simítóval kell eldolgozni. Majd a vízhatlanságot szemrevételezéssel ellenőrizni kell.
 18. A frissen lehegesztett bitumenes lemezen ajánlatos elő­vigyázatosan közlekedni, hogy járkálás során ne sértsük fel a palazúzalékos felületet. A szigetelőknek sima talpú cipőt ajánlatos használniuk.
 19. A szigetelés végeztével a csomópontokban és szegélyek mentén el kell készíteni a fémlemez lezárásokat, rögzítéseket és takarásokat.

 

Vissza a bitumenes vízszigetelő lemezoldalról a Gutta főoldalra >