Széchenyi terv plusz

Műanyag vízszigetelő lemez

Műanyag vízszigetelő lemezek a Gutta választékában

Műanyag vízszigetelő lemezek

A műanyagokat polimerizációval vagy poliaddícióval állítják elő. A tető és vízszigetelésben használatos anyagok általában polimerizációs műanyagok. Alapanyaguk szerint hőre lágyuló vagy nem lágyuló, gyártástechnológiájuk szerint kalanderezéssel, extrudálással vagy kenéssel készülők lehetnek. Továbbá az is meghatározó, hogy milyen hordozóréteggel vagy kasírozással rendelkeznek.

A tetőszigetelések készítéséhez alkalmazott műanyag alapú lemezek hőre lágyuló, úgynevezett plasztomer PVC, vagy gumialapú, hőre nem lágyuló, elasztomer (például EPDM) lemezek lehetnek

 

Felhasználási lehetőségek

 • Egyenes, vagy fordított rétegrendű lapostetők szigetelésére, mechanikai és leterheléses rögzítésekkel. (Zöld- és járható-fordított rétegfelépítésben a műanyag lemezek alkalmazása hő és páratechnikai okokból nem javasolt.)
 • Falcsatlakozások függőleges felvezetéseinél.
 • Tetőáttörések, csőátvezetések lábazat és peremszigetelésénél.
 • Magastetők, és íves tetőformák vízszigetelésére.
 • Meglévő tetőszigetelések felújító rétegeként akár DUO tető rétegfelépítéssel is.

A GUTTA Hungária által forgalmazott termékek közül választva, szinte minden általános vízszigetelési problémára találhatnak alkalmas és gazdaságos megoldást. A pontos alkalmazhatóság eldöntését segíti a termékeinkhez adott alkalmazási utasítás és teljesítménynyilatkozat. Speciális esetben szaktanácsadóink állnak a rendelkezésükre.

 

Termék típusok

 

  PVC műanyag vízszigetelő lemez

Műanyag vízszigetelő lemez

A vinilkloridból polimerizációval előállított PVC-P-hez stabilizátorokat, lágyítókat, töltőanyagokat és színezékeket kevernek. A lágy PVC-P lemezek hő hatására könnyen alakíthatóak. Lágyító adalék tartalma miatt polisztirol és bitumen vegyületekkel beépítése során közvetlenül nem érintkezhet. 

 

        

 

  FPO (TPO) műanyag vízszigetelő lemez

FPO műanyag vízszigetelő lemez

Az FPO - néhol TPO néven jelölt - flexibilis (termoplasztikus) poliolefin olyan műanyag alapú szigetelőanyag, ami bitumennel és polisztirolhabbal is összeférhető, és lágyítót nem tartalmaz. Mind polietilén, mind polipropilén alapanyagból gyártható FPO lemez. 

 

        

 

  EPDM műanyag vízszigetelő lemez

EPDM műanyag vízszigetelő lemez

A gumiszerű EPDM termékek hő hatására nem lágyulnak, bitumennel és polisztirolhabbal összeférhető vízszigetelő lemezek. Jelentős mértékű nyújthatósággal rendelkeznek és az erőhatások megszűntével visszanyerik eredeti alakjukat.

 

        

 

 

A műanyag lemezek előállítása

 

A műanyag és gumialapú szigetelőlemezek többféle hordozóréteggel, illetve erősítéssel (pl. üvegszövet vagy poliészterszövet), többféle kasírozással (pl. polipropilén filc vagy fátyol), valamint ezek kombinációjával készülnek. A szigetelőlemezek hordozórétege, illetve erősítése a csapadékvíz-szigetelés rögzítésében játszik szerepet, a lemezek alsó felületén a gyárilag felhordott kasírozás pedig a rétegfelépítésben. A hordozóréteg nélküli anyagok könnyebben alakíthatók, ezeket a lemezeket elsősorban a különböző csatlakozásoknál, sarkoknál, csőátvezetések vagy egyéb áttörések szegélyezésénél alkalmazzák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig a megfelelő anyagot válasszák ki a megfelelő rétegrendhez és rögzítési módhoz, valamint a részletképzésekhez.

 

A műanyag szigetelőlemezek teljesítmény jellemzői

 • Méretstabil, de 1-3% mértékű zsugorodása hőingadozás, és UV öregítés hatására ki tud alakulni. Vonal menti és pontszerű mechanikai rögzítésekkel az elmozdulások kontrollálhatók.
 • Szakítószilárdsága, szakadási nyúlása, rugalmassága nagymértékben függ a beépített hordozóbetéttől.
 • Hideghajlíthatósága (hidegtörése) PVC-P anyag esetében -20°C , FPO anyagnál -25°C értéket is eléri. Célszerű, hogy a beépítés során a műanyag lemeznek a hőmérséklete legalább 5 °C-kal haladja meg a hideghajlíthatósági értéket.
 • Hőállósága, lágyuláspontja egyértelműen nem meghatározható, de alacsony a hőmérséklet toleranciája, ami azt jelenti, hogy kb. 140°C fok fellett elkezd lebomlani, 160°C fok felett pedig olvadásnak indul.
 • Páradiffúziós ellenállása közepes. Korlátozottan páraáteresztőnek tekinthető. FPO termékek gyengébb diffúziós tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Anyagában vízzárónak tekinthető, 60-70 kPa víznyomásig ellenálló.
 • Tűzveszélyessége hasonló a modifikált bitumenes lemezekéhez.
 • Tartósan UV álló, külön fényvédelmet nem igényel.
 • Vegyszerek és természetes vegyületekkel szemben ellenállónak tekinthető.
 • Gyökéráthatolásokkal szemben ellenálló.

 

Műanyag vízszigetelő lemezA műanyag lemezes szigetelések legnagyobb előnye a 1,2-2mm közti rétegvastagság, és a széles és aránylag hosszú gyártási tekercsméret, ami nagyobb tetőfelületeknél is gazdaságos, és gyors kivitelezést tesz lehetővé. A gépesíthető toldásforrasztás, az egyszerű mechanikai rögzíthetőség, és a rugalmasan alakítható csomópontképzés csökkenti a meghibásodási lehetőségeket. PVC-P és PS hab hőszigetelés között mindig kell elválasztó réteget beépíteni, de javasolt akkor is az alkalmazása, ha közvetlenül beton, vagy tégla, esetleg más egyenetlen felülethez kell kapcsolódnia a szigetelőrétegnek.

 

A műanyag lemezes tetőszigeteléseket elméletileg a tetőn megálló víz nem károsítja, ezért speciális alkalmazási feltételek mellett akár lejtésmentes tetőfedés is készíthető belőle. De tartósan vízzel borított, vagy vízvisszatartás miatt vízfilm réteggel terhelt tető kivitelezése páradiffúziós anomália miatt PVC szigeteléssel nem javasolható.

 

Leterhelt, vagy leplesített szigetelés esetében is kötelező a vonalmenti mechanikai rögzítések elkészítése a szegélyek és nagyobb áttörések mentén. A mechanikai rögzítéses (dűbelezett) tetőknél szélszívás számítással kell meghatározni az alkalmazandó rögzítések számát, kiosztását.

A rögzítések készítéséhez dűbeleket és fóliabádog elemeket kell felhasználni. Ragasztással való kapcsolatokat alsó filckasírozású termékek esetében alkalmazhatunk.

Számos kiegészítő, átvezető, és takaró elem kapható, ami egyszerűvé és rendszerelvűvé teszi a szigetelési munkát.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

 

Tovább a Műanyag vízszigetelő lemez termékekhez >

 

Vissza a Műanyag vízszigetelő lemez oldalról a Gutta főoldalra >