Széchenyi terv plusz

SBS modifikált vízszigetelő lemez

SBS modifikált vízszigetelő lemez

SBS modifikált lemez

A kőolaj lepárlása során keletkező maradékot tovább desztillálva keletkezik a desztillált bitumen. A kőolaj összetételétől, származási helyétől és a feldolgozási technológiától függően különböző összetételben kerül gyártásra. Az összetételnek megfelelően egyes desztillált bitumenfajták más-más modifikációra alkalmazhatók. A bitumen modifikálása különböző műanyagokkal, hőre lágyuló elasztomerekkel (SBS - sztirol-butadien-sztirol, SIS sztirol-izoprén-sztirol, stb.) vagy plasztomerekkel (APP - attaktikus polipropilén, IPP izotaktikus polipropilén, PAO-polialfa-olefin, stb.) történik. A különböző műanyagok a bitumen alapanyagon eltérő tulajdonságokat javítanak.

SBS modifikált lemez

Felhasználási lehetőségek

 • egyenes, vagy fordított rétegrendű lapostetők szigetelésére, többrétegű beépítésben alsó, közbenső, vagy fényvédelemmel ellátva záró rétegként alkalmazva
 • alacsony hajlásszögű magastetők többrétegű szigetelésére
 • talajvíz, talajnedvesség, talajpára elleni szigetelésekhez vízszintes, vagy függőleges felületeken, lábazati falaknál burkolat alatt, egy vagy több rétegben
 • speciális mélyépítési és hídszigetelési feladatokhoz erős hordozóbetéttel
 • meglévő bitumenes tető és vízszigetelések felújító rétegeként akár egy rétegben is alkalmazva

A GUTTA Hungária által forgalmazott termékek közül választva, szinte minden általános vízszigetelési problémára találhatnak alkalmas és gazdaságos megoldást. A pontos alkalmazhatóság eldöntését segíti a termékeinkhez adott alkalmazási utasítás és teljesítménynyilatkozat. Speciális esetben szaktanácsadóink állnak a rendelkezésükre.

 

Felhasználási formák

SBS modifikált alátétlemez SBS modifikált zárólemez SBS modifikált bitumenes speciális felhasználású lemezek

Magastető

Padló

Fal

SBS modifikált lemez magastető SBS modifikált lemez padló SBS modifikált lemez padló

Lapostető

Alépítmény

Egyéb alkalmazások

 

Termék típusok

 

  SBS modifikált bitumenes alátétlemez

SBS modifikált bitumenes alátétlemez

Az SBS-el módosított bitumen gumiszerű tulajdonságokat kölcsönöz az ezzel készült lemezeknek. Hideg hajlíthatósága (az úgynevezett hidegtörése) kimondottan alacsony, általában -15-20°C (esetleg -25°C) érték érhető el vele. Lágyuláspontja közel 100-120°C értékig emelkedik. Az SBS modifikált bitumenes lemezek kiválóan alkalmasak lapostetők vagy különleges rendeltetésű tetők vízszigetelésére, megfelelőek mélyépítési épület, vagy műtárgy szerkezetek esetében talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás szigetelésére. Talajnedvesség és talajpára elleni szigetelésként egy rétegben, talajvíznyomás elleni szigetelésként két vagy több rétegben, valamint talajnedvesség és talajpára elleni szigetelések védőrétegeként egy rétegben forró levegős vagy lángolvasztásos ragasztással teljes felületen leolvasztva alkalmazható. Többrétegű csapadékvíz elleni vízszigetelések alsó rétegeként alkalmazható foltszerű, vagy teljes felületű lángolvasztásos ragasztással leolvasztva, vagy mechanikai rögzítéssel rögzítve.

 

        

 

  SBS modifikált bitumenes zárólemez

SBS modifikált bitumenes zárólemez

Az SBS-el módosított bitumen gumiszerű tulajdonságokat kölcsönöz az ezzel készült lemezeknek. Lágyuláspontja közel 100-120°C értékig emelkedik és hideg hajlíthatósága (az úgynevezett hidegtörése) is kimondottan alacsony, általában -15-20°C (esetleg -25°C) érték érhető el vele. Az SBS modifikált bitumenes lemezek kiválóan alkalmasak lapostetők vagy különleges rendeltetésű tetők vízszigetelésére, megfelelőek mélyépítési épület, vagy műtárgy szerkezetek esetében talajpára, talajnedvesség, talajvíznyomás szigetelésére. A fényvédő palaszórású felső felülettel rendelkező lemezek többrétegű csapadékvíz elleni vízszigetelések legfelső, zárórétegeként teljes felületű lángolvasztásos ragasztással építhető be. Vastagabb lemezek akár egyrétegű szigetelésként, vagy felújító rétegként is alkalmazható, ragasztással, esetleg leterheléssel.

 

        

 

  SBS speciális felhasználású lemez (pl. gyökérálló, öntapadós, párazáró)

SBS modifikált bitumenes speciális felhasználású lemezek

Hasznosított lapostetőknél, és fokozott mechanikai és biológiai terhelésnek kitett épületszerkezeteknél csak olyan hordozóbetéttel vagy vegyi adalékszerrel rendelkező bitumenes lemezeket lehet alkalmazni, melyek képesek ellenállni a szakító és csúsztató feszültségeknek, növényi gyökérből kiáramló agresszív savaknak. Azon alapfelületek esetében, ahol a lánghegesztés kárt okozhat az aljzatban hidegen öntapadó alsó és néha felső felülettel is ellátott termékek beépítésével lehet biztonságosan szigetelni. Egyedi sarok és hajlatcsomópont képzések, gépészeti áttörések nagy biztonsággal szintén öntapadó lemezekkel szigetelhetők. Ezen felhasználásoknál a kiemelkedő hajlíthatóságú SBS lemezek a legjobb alternatívák. SBS-el modifikált bitumennel készült párazáró lemez nagymértékben képes ellenállni az építés közbeni mechanikai hatásoknak, és sokszor ideiglenes vízszigetelő rétegként is funkcionálhat a végleges tetőrétegek elkészültéig.

 

        

 

Az SBS elasztomerrel modifikált bitumen előállítása

A desztillált bitumenbe magas hőmérsékleten olvasztott SBS adalékot kevernek. Az összeolvadás következtében megnő a bitumen molekuláinak nagysága és a bitumen keményebbé válik. Elasztomerrel modifikált bitumenes lemez jellemző tulajdonsága a nagy rugalmassági tartomány (hordozórétegtől függően), az alacsony hideghajlíthatóság, magas tapadási érték, gyors bedolgozhatóság. Ezek a lemezek nem UV-állóak, zárórétegként felületvédelem nélkül nem építhetők be!

A szilárdsági tulajdonságait befolyásolja a hordozóbetét fajtája.

 

Elasztomer SBS lemezek alkalmazott hordozó betétei lehetnek

 • üvegfátyol
 • üvegszövet
 • poliészterfátyol
 • méretstabilizált poliészterfátyol
 • speciális kombinált hordozóbetétek (alufólia, rézfólia) fokozott tűzállóságot, párazárást és gyökérvédelmet biztosíthatnak

 

Felületvédő és szóróanyagok lehetnek

 • homokszórás
 • hőre leolvadó polietilén fólia
 • palazúzalék, vagy kőörlemény
 • öntapadó alsó és felső réteggel is gyárthatják

 

Az SBS modifikált bitumenes lemezek teljesítmény jellemzői

 • Méretstabil, csekély mértékű zsugorodása csak tartósan magas hőterhelés, és UV öregítés hatására alakul ki.
 • Szakítószilárdsága rugalmassága igen magas. A jobb teljesítőképességű hordozóanyag beépítésével emelkedik.
 • Hideghajlíthatósága (hidegtörése) általában a -10°C és -25°C közötti, (esetleg -30°C) értéket is eléri. Célszerű, hogy a beépítés során a bitumenes lemeznek a hőmérséklete legalább 5 °C-kal haladja meg a hideghajlíthatósági értéket.
 • Hőállósága, lágyuláspontja 100-120 °C körül alakul, de az anyag öregedésével, és fényvédelmének romlásával ez az érték csökkenhet.
 • Páradiffúziós ellenállása a bitumenekhez hasonlóan magas, de speciális összetételű hordozórétegétől függően kimagasló lehet.
 • Vízzárónak tekinthető, de a lemez vastagsága és bitumentartalma alapján a teljesítménye emelkedik.
 • Nyomásállósága eléri az 0,4 MPa terhelést, ami magasnak tekinthető a bitumenes termékek esetében. Mélyépítési célú alkalmazása több rétegben beépítve javasolt.
 • Tűzállósága hasonló a többi modifikált lemezekéhez.
 • Tartósan nem UV álló ezért fénynek kitett helyen csak fényvédelemmel alkalmazható.
 • Vegyszerek és természetes vegyületekkel szemben a bitumen ellenállónak tekinthető.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

Tovább az SBS modifikált vízszigetelő lemez termékekhez >

 

Vissza az SBS modifikált vízszigetelő lemez oldalról a Gutta főoldalra >