Széchenyi terv plusz

Oxid bitumenes lemez

Oxidbitumenes lemez

Oxidbitumenes vízszigetelő lemezek

A kőolaj lepárlása során keletkező maradékot tovább desztillálva keletkezik a desztillált bitumen. A kőolaj összetételétől, származási helyétől és a feldolgozási technológiától függően különböző összetételben kerül gyártásra. Az összetételnek megfelelően egyes desztillált bitumenfajták más-más modifikációra alkalmazhatók.

 

Az oxidált bitumen előállítása

A desztillált bitumenbe megfelelő hőmérsékleten oxigént (levegőt) fuvatnak, az oxidálás következtében megnő a bitumen molekuláinak nagysága és a bitumen keményebbé válik. Lágyuláspontja, hőállósága emelkedik, rugalmassága, hideghajlíthatósága kissé csökken. Az oxidálás tekinthető az első modifikálásnak (kémiai modifikálás). Esetenként az oxidált bitumenhez a megfelelő minőség elérése érdekében egyéb (desztillált, extrahált) bitumeneket is hozzákevernek.

Az oxidált bitumenes lemezek a mai kor műszaki-megbízhatósági követelményeinek egyre kevésbé felelnek meg, ezért ezek alkalmazása a lapos tetők szigetelésénél - a hazai és nemzetközi irányelvek értelmében – nem javasolt. Oxidált bitumenes lemezeket tetőszigetelésekben csak páravédelmi rétegként lehet beépíteni, ha egyéb követelményszint azt nem tiltja. Takart, vagy közvetlen hőhatástól védett helyzetű beépítése padlókba, vagy alátétfedésekbe is csak akkor ajánlott, ha a mechanikai igénybevétel alacsony kockázatot jelent. Ideiglenes takarásra, vagy felületvédelemre korlátozás nélkül alkalmazható.

A szilárdsági tulajdonságait befolyásolja a hordozóbetét fajtája, ami számos fajta lehet.

 

 

Termék típusok

 

Oxid bitumenes alátétlemez

Oxid bitumenes alátétlemezAz oxidált bitumenes lemezek a mai műszaki-megbízhatósági követelményeknek egyre kevésbé felelnek meg, ezért ezek alkalmazása a lapostetők szigetelésénél – a hazai és nemzetközi irányelvek értelmében - korlátozott. Oxidált bitumenes lemezeket csak a többrétegű szigetelések alsó vagy közbülső rétegeként, illetve páravédelmi rétegként javasolt beépíteni. Talajnedvesség és talajpára elleni szigetelések esetén és elválasztó rétegként az alkalmazástechnikai előírások figyelembevétele mellett felhasználhatók. Az általában homokszórással felülettársított szigetelőlemezek aktív fényvédelemmel nem rendelkeznek, ezért azokat felső rétegként nem szabad alkalmazni. Zsindelyfedések vízzáró aljzataként csak olyan esetben alkalmazhatók, ha a rákerülő tetőfedés nem modifikált bitumen tartalmú, és a fedés átmelegedése nem éri el a 70-80 C°-ot.

 

        

 

Oxid bitumenes zárólemez

Oxid bitumenes zárólemezAz oxidált bitumenes lemezek a mai műszaki-megbízhatósági követelményeknek egyre kevésbé felelnek meg, ezért ezek alkalmazása a lapostetők szigetelésénél – a hazai és nemzetközi irányelvek értelmében - korlátozott. Oxidált bitumenes lemezeket csak a többrétegű szigetelések alsó vagy közbülső rétegeként, illetve páravédelmi rétegként javasolt beépíteni. Talajnedvesség és talajpára elleni szigetelések esetén és elválasztó rétegként az alkalmazástechnikai előírások figyelembevétele mellett felhasználhatók. A zárólemezek felső felületére palahintést helyeznek, amivel a külső hővédelem, és a mechanikai védelem növelhető. Aránylag alacsony lágyuláspontjuk (70-80C°) miatt tartósan benapozott tetőfelületeken nem javasolt az alkalmazásuk.

 

        

 

  Oxid bitumenes alsó és modifikált bitumenes felső rétegű speciális felhasználású lemez (DUO lemez)

Oxid bitumenes speciális felhasználású lemezek

Régi oxidált bitumen tartalmú tetőszigetelések közvetlen ráhegesztett réteggel történő felújítása esetén alkalmazhatók a felső rétegében modifikált, de alsó rétegben oxidbitumenes, így jobb teljesítőképességű szigetelőlemezek. Ezekre zárólemezként közvetlenül felhelyezhető a korszerű fedőréteg. Ezek alkalmazása egyre ritkább a hőszigeteléssel kiegészített és társított felújításoknak köszönhetően.

 

 

        

 

Oxidbitumenes lemezek alkalmazott hordozóbetétei lehetnek

 • nyerspapír
 • üvegfátyol
 • üvegszövet
 • üvegfátyol alufóliával társítva

 

Felületvédő és szóróanyagok lehetnek

 • homokszórás
 • hőre leolvadó polietilén fólia
 • palazúzalék, vagy kőörlemény

 

Oxidbitumenes vízszigetelő lemezek

Az Oxidált bitumenes lemezek teljesítmény jellemzői

 • Aránylag méret stabil, zsugorodása csak hőterhelés, és UV öregítés hatására alakul ki.
 • Szakítószilárdsága változó, ami nagyban függ a hordozóbetét anyagától. Öregedés során a gyártáskor mérhető érték jelentősen csökkenhet.
 • Hideghajlíthatósága fagypont alatt nem megfelelő. Célszerű, hogy a beépítés során a bitumenes lemeznek a hőmérséklete legalább 5 °C-kal haladja meg a hideghajlíthatósági értéket.
 • Hőállósága, lágyuláspontja 70-80 °C körül alakul, de az anyag öregedésével, és fényvédelmének romlásával tovább csökkenhet.
 • Páradiffúziós ellenállása a bitumenekhez hasonlóan magas
 • Vízzárónak tekinthető, de a lemez vastagsága és bitumentartalma alapján a teljesítménye emelkedik.
 • A bitumenek magas fűtőértéke miatt tűzvédelmi kockázati besorolás figyelembevétele mellett alkalmazhatók.
 • Vegyszerek és természetes vegyületekkel szemben a bitumen ellenállónak tekinthető, de a hordozóbetét károsodása lehetséges.

Felhasználási lehetőségek

 • ideiglenes célú, vagy melléképületek egyenes rétegrendű lapostetőinek szigetelésére, többrétegű beépítésben alsó és közbenső rétegekként alkalmazva.
 • alátét héjazatként kiselemes, vagy fémlemez tetőfedésekhez deszkázatra rögzítve
 • talajpára elleni szigetelésekhez vízszintes, vagy függőleges felületeken, lábazati falaknál burkolat alatt
 • átszellőztetett homlokzatok hőszigetelő rétege feletti szélzáró takarásra
 • üzemi víz elleni szigetelésekhez
 • követelményszinttől függően párazáró rétegként tűzálló beton aljzatra

A GUTTA Hungária által forgalmazott termékek közül választva, szinte minden általános vízszigetelési problémára találhatnak alkalmas és gazdaságos megoldást. A pontos alkalmazhatóság eldöntését segíti a termékeinkhez adott alkalmazási utasítás és teljesítménynyilatkozat. Speciális esetben szaktanácsadóink állnak a rendelkezésükre.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

 

Tovább az Oxid bitumenes vízszigetelő lemez termékekhez >

 

Vissza az Oxid bitumenes vízszigetelő lemez oldalról a Gutta főoldalra >