Széchenyi terv plusz

Bitumenes zsindely

Bitumenes tetőfedő anyagok

A bitumenes zsindelyek sokoldalúsága és megbízhatósága

Ha tetőfedő anyagokról van szó, a bitumenes zsindelyek sokoldalúságuk, tartósságuk és megfizethetőségük miatt évtizedek óta népszerűek, így sokan választják választás. Ezek a bitumen és üvegszálas anyagok kombinációjából készült zsindelyek kiállták az idő próbáját, és továbbra is megbízható tetőfedő megoldást jelentenek otthonok és kereskedelmi épületek számára. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk a bitumenes zsindelyek különféle tulajdonságait, és azt, hogy miért maradnak a tetőfedő projektek klasszikus megoldásai világszerte.

 

A bitumenes zsindelyek története és összetétele

A bitumenes zsindelyek hosszú múltra tekintenek vissza, egészen a 20. század elejéig, amikor először mutatták be a hagyományos tetőfedő anyagok megfizethetőbb és praktikusabb alternatívájaként. A zsindelyek általában úgy készülnek, hogy az alapanyagot bitumennel telítik, amelyet üvegszállal vegyítenek.

 

Zsindely formák

 

  Hódfarkú bitumenes zsindely

Gutta zsindely

Hódfarkú zsindely

A bitumenes zsindely egyik fajtája a geometriáját tekintve a hódfarkú típus.  Ez a típus minden hol megállja a helyét ezért méltán népszerű választás. A zsindely lapok hossza, 1000mm, szélessége 336mm, vastagságuk kb. 2-3mm. Egy négyzetméter súlya 9-10kg között mozog. Egy csomag zsindelyben 21 lap van, amivel jellemzően 3m2 terület fedhető le szabályosan. A Gutta bitumenes zsindelyeket kettős héjazatként fektetik szilárd fa szerkezetre. A zsindelyek rögzítése szögekkel és öntapadó csíkokkal történik. E műveletek eredményeként tartós és időjárásálló rögzítés jön létre.

 

  Téglány bitumenes zsindely

Gutta zsindely

Téglány zsindely

A bitumenes zsindely egyik fajtája a geometriáját tekintve a téglány típus.  Ez a típus modern és letisztult megjelenést biztosít minden építménynek. Nagyszerű választás lehet újépítésű házak melléképületeinek, kocsibeállónak a tetején alkalmazva. A zsindely lapok hossza, 1000mm, szélessége 336mm, vastagságuk kb. 2-3mm. Egy négyzetméter súlya 9-10kg között mozog. Egy csomag zsindelyben 21 lap van, amivel jellemzően 3m2 terület fedhető le szabályosan. A Gutta bitumenes zsindelyeket kettős héjazatként fektetik szilárd fa szerkezetre. A zsindelyek fektetése egyszerű, könnyen hajlíthatóak és vághatóak. A Gutta zsindelyek minden tetőformához illeszkednek. Ideális megoldást jelentenek a nehezen elérhető helyekhez is. (Élek, sarkok, hajlatok).


 

  Méhsejt bitumenes zsindely

Gutta zsindely

Méhsejt zsindely

A bitumenes zsindely egyik fajtája a geometriáját tekintve a hexagonál típus. Ezt másnéven méhsejtes stílusnak is szokták nevezni. Ez a típus egy izgalmas megjelenést biztosít minden építménynek. Nagyszerű választás lehet újépítésű és használt lakások, illetve melléképületein alkalmazva. Kialakításának köszönhetően a tetőt nem terheli akkora súllyal, mint pl. a téglány. A Gutta zsindelyek minden tetőformához illeszkednek. Ideális megoldást jelentenek a nehezen elérhető helyekhez is. (Élek, sarkok, hajlatok).

 

  Laminált 3D bitumenes zsindely

Gutta zsindely

Laminált 3D zsindely

A bitumenes zsindely egyik fajtája a geometriáját tekintve a laminált zsindely típus. Ez a típus egy igényesen kialakított műszaki megoldás. A gyártása során zsindely alapokat több rétegből laminálják egymásra. Ennek megfelelően a minősége magasabb minőségű az élettartama pedig hosszú.  Nagyszerű választás lehet igényes, modern családi házak tetején alkalmazva. 

A melegnek és a vízgőznek megfelelően kialakított szellőzőréseken keresztül biztosítani kell a távozást.  Ehhez a levegőnek a szigetelés felülete és a szegezhető tetőfelülete között az eresztől az oromig szabadon kell cirkulálnia.

 

Termék típusok

A különböző típusú bitumenes zsindelyek formai eltérésük mellett, minőségben és felrakási módszerben is eltérnek egymástól. A következő bekezdésekben a különböző típusokat mutatjuk meg felhasználási terület ajánlással.

 

Bitumenes zsindely EH

Üvegszál erősítéses megbízható minőségű zsindely, mely 10 év garanciával rendelkezik a garanciális feltételek szerint. Felhasználható háztartási hobbi célokra és családiházakra.

 

Bitumenes zsindely TOP

Üvegszál erősítéses kiváló minőségű zsindely, élénk színekkel, mely 15 év garanciával rendelkezik a garanciális feltételek szerint. Felhasználható melléképületek és családiházak fedésére.

 

Bitumenes zsindely G-Tec

Üvegszál erősítéses magas minőségű zsindely, élénk színekkel, mely 10 év garanciával rendelkezik a garanciális feltételek szerint. A zsindely lapok tapadás segítő csíkokkal vannak ellátva. Felhasználható melléképületek és családiházak fedésére.

 

Bitumenes zsindely laminált 3D

Üvegszál erősítéses kiemelkedő minőségű zsindely, átmenetes színvilággal, mely 20 év garanciával rendelkezik a garanciális feltételek szerint. A zsindely lapok lamináltak. Magas minősége miatt elsősorban családiházakra való.

 

Zsindelyalátétlemez

A zsindelyalátétlemezeket gyakran használják alátétként a zsindelytetők alatt. Ezek a lemezek hozzájárulnak a tetőfedés tartósságához és hosszú élettartamához, mivel védenek a nedvesség bejutásától. A hordozóbetétje legtöbbször üvegszövet vagy üvegfátyol.

 

Kiegészítők

 

Zsindely hófogó

A zsindely hófogók fontos szerepet töltenek be a tetőkön, különösen az olyan térségekben, ahol a hófelhalmozódás jelentős problémát okozhat. Ezeknek a hófogóknak a fő szerepe a hó és jég megakadályozása, hogy lecsússzanak a tetőről ezzel károkat okozva. Az elsődleges szerepük a biztonságosabb környezet biztosítása. Ha a hó és jég lecsúszik a tetőről, akkor veszélyeztetheti a gyalogosokat és gépjárműveket az alattuk tartózkodó területeken. Elérhető vörös és fekete színekben.

 

Zsindely pontszellőző

A zsindely pontszellőzők olyan szellőzési rendszerek, amelyeket zsindelytetők alá szerelnek fel, hogy segítsenek a tető alatti pára és hőszabályozásban. Ezek a rendszerek fontosak lehetnek a tetőterek hőmérsékletének és páratartalmának szabályozásában, mivel segítik a meleg levegő és pára kijutását, így megelőzik a páralecsapódást és a tetőtér hőmérsékletének szélsőséges ingadozását.

 

Zsindely gerincszellőző

A zsindely gerincszellőző egy olyan szellőzési rendszer, amelyet a zsindelytetők gerincénél használnak. Ennek a rendszernek a fő célja a tető alatti hő- és páraszabályozás. A zsindely gerincszellőzőknek általában egy nyitott csúcs-szerű kialakításuk van, amely lehetővé teszi a meleg levegő és a pára szabad kiáramlását a tetőtér felől. Ezek a rendszerek hatékonyak lehetnek a tető alatti hő felgyülemlése és a páralecsapódás megelőzésében.

 

Zsindely ragasztó

A zsindely ragasztó olyan ragasztó, amelyet a zsindelyek felrakásakor azok rögzítéséhez használnak tetőfedési projektek során. A ragasztás a szögelés kiváló kiegészítője. A két rögzítési mód együtt biztonságos végeredeményt ad. A ragasztás különösen népszerű bizonyos típusú zsindelyek vagy egyedi helyzetek esetén.

 

Tartósság és hosszú élettartam

A bitumenes zsindelyek egyik legfontosabb előnye a tartósság. Ellenállnak a zord időjárási viszonyoknak, beleértve a heves esőzést, a szelet és a jégesőt, anélkül, hogy a teljesítményük csökkenne. Ezenkívül kiválóan ellenállnak az UV sugárzásnak, megakadályozva az idő előtti károsodást és fakulást. Megfelelő telepítéssel és karbantartással a bitumenes zsindely típustól és minőségtől függően 20-30 évig tart.

 

Könnyű telepítés és javítás

Bitumenes zsindely felrakásaA bitumenes tetőfedő zsindelyek felrakása viszonylag egyszerű, így a vállalkozók és a lakástulajdonosok számára egyaránt előnyös választás lehet. Különböző formákban, méretekben és színekben kaphatók, amelyek nagyfokú rugalmasságot biztosítanak a tervezési és kivitelezési lehetőségekben. Könnyű súlyuk csökkenti a tetőszerkezet terhelését, leegyszerűsítve a beépítési folyamatot.

Sérülés esetén az egyes zsindelyek könnyen cserélhetők anélkül, hogy komoly javítási munkára lenne szükség. Ez nemcsak időt takarít meg, hanem a karbantartást is költséghatékonyabbá teszi más tetőfedő anyagokhoz képest.

 

Energiahatékonyság

A bitumenes zsindelyek az évek során jelentős előre lépéseket tettek az energiahatékonyság terén. A gyártók most hűvös tetőfedési lehetőségeket kínálnak, amelyek több napfényt vernek vissza és kevesebb hőt nyelnek el. Ezek a hűvös zsindelyek segítenek csökkenteni a beltéri hűtési költségeket, különösen a forró nyári hónapokban, és hozzájárulnak a fenntarthatóbb lakókörnyezethez.

 

Esztétika és design változatosság

Az épület tulajdonosokat gyakran vonzzák a bitumenes zsindelyek széles szín-, textúra- és forma választékuk miatt. Akár a hagyományos megjelenést, akár a modernebb stílust részesíti előnyben, van egy bitumenes zsindely opció, amely megfelel minden preferenciának. A fa vagy pala megjelenését utánzó építészeti zsindelyek elérhetősége tovább növelte a bitumenes tetőfedés esztétikai vonzerejét.

 

Megfizethetőség

A bitumenes zsindely az egyik legköltséghatékonyabb tetőfedő anyag. Ésszerű költségük, hosszú élettartamukkal és minimális karbantartási igényükkel párosulva költséghatékony választássá teszik őket lakossági és kereskedelmi tetőfedő projektekhez.

A bitumenes zsindely jó okkal érdemelte ki helyét a tetőfedés klasszikusaként. Tartósságuk, sokoldalúságuk, könnyű telepítésük és pénztárcabarát jellegük miatt számtalan háztulajdonos és építő számára a legjobb választás. Az energiahatékonyság és a tervezési lehetőségek széles skálája révén a bitumenes zsindely továbbra is megbízható és vonzó tetőfedő megoldásként bizonyul a modern építőiparban. Tehát akár új otthont épít, akár egy meglévő tetőt cserél, a bitumenes zsindely kiváló választási lehetőséget jelent egy olyan tető számára, amely kiállja az idő próbáját.

 

Letölthető dokumentumok

 

Tovább a Gutta zsindely termékekhez >

Vissza a Gutta zsindely oldalról a Gutta főoldalra >