Széchenyi terv plusz

Kőzetgyapot hőszigetelés

Kőzetgyapot hőszigetelés

Kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapot a vulkáni eredetű bazalt kő megolvasztása során levegővel fúvatott természetes szálakból épül fel. A termékek jó szigetelő tulajdonságait az anyagában rendezetlenül előforduló bazaltszálak közé bezárt levegőnek köszönheti.

A legjobb szigetelési paraméterek akkor érhetők el, amikor a szálak a szigetelt felülethez képest párhuzamosan helyezkednek el. A szálak ilyen elhelyezkedése csökkenti a hővezetést, és növeli a szigetelés hőellenállását. A gyártása során a szálak sűrűségével, elrendezésével befolyásolható a termék alkalmazhatósága. Különböző méretekben, vastagságban és sűrűségben állítanak elő végterméket

 

Az anyag legfontosabb tulajdonságai

 • kiváló hőszigetelő képesség
 • rugalmasság, alak- és mérettartósság (nem zsugorodik, nincs hőmozgása)
 • víztaszító (hidrofób) képesség (kivéve tartós vízbemártás esetén)
 • ellenállás a kártevőkkel, rovarokkal és rágcsálókkal szemben
 • nagyon jó lég- és páraáteresztő képesség (feltétele a megfelelő vakolóanyag alkalmazása)
 • kiváló hangszigetelő és hanggátló képesség
 • tűzállóság és tűzgátló képesség
 • környezetbarát alapanyag

 

Kőzetgyapot alkalmazhatósági helyei

 • Magastetők szarufák közötti és alatti hőszigetelése
 • Lapostetők hőszigetelése és lejtésképzése egyenes rétegrendben
 • Lépésálló padló és padlás hőszigetelések
 • Átszellőztetett homlokzatok hőszigetelése
 • Homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek, vagy tűzgátló sávok
 • Szerelt, vagy réteges válaszfalak hő és hangszigetelése
 • Gépészeti csőhéjak, légcsatorna burkolatok

 

Felhasználási formák

Kőzetgyapot hőszigetelés magastető Kőzetgyapot hőszigetelés válaszfal Kőzetgyapot hőszigetelés homlokzat

Magastető

Válaszfal

Homlokzat

Kőzetgyapot hőszigetelés lapostető Kőzetgyapot szigetelés padló és födém Kőzetgyapot szigetelés speciális

Lapostető

Padló és födém

Speciális alkalmazások

 

Kőzetgyapot hőszigetelés alkalmazási területei

A lazább kőzetgyapot válaszfalakba, tetőtér beépítésnél szarufák közé, padlásfödémekre, mennyezetek szigetelésénél alkalmazható. Felhasználható hő és hangszigetelési célra is.

A magasabb testsűrűséggel rendelkező kőzetgyapot szigeteléseket olyan családi házak, középületek és ipari létesítmények hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére tervezték, ahol az épületszerkezet nagyobb terhelésnek van kitéve. pl. közbenső födémek úsztatott padló szerkezetének lépéshang-szigetelése, valamint lakáselválasztó falak akusztikai és tűzzel szembeni szigetelés kitöltése, járható, vagy leterhelt lapostetők hőszigetelése, ill. alulról hűlő födémek hőszigetelése.

 

Termék típusok

 

  G-Therm Lite könnyű kőzetgyapot

G-Therm Lite könnyű kőzetgyapot hőszigetelés

A G-Therm Lite (kis testsűrűségű) lemezek felhasználhatók a beépített és ezért hőszigetelendő magastetők szarufák alatti kiegészítő hőszigeteléseként. Nem járható padlásfödémek, zárófödémek hőszigeteléséhez. Különösen alkalmas szerelt gipszkarton válaszfalak hő és hanggátló kitöltésére, homlokzati falak belső felén, borított gerendafödémek gerendák közötti légterében, könnyűszerkezetes épületek homlokzati acél falkazettáiban, zárt álmennyezetek fölött hő-, hang- és megelőző tűzvédelmi szigeteléseként. Elsősorban olyan szerkezetekben történő felhasználása ajánlott, ahol mechanikai igénybevétel nincs, illetve áramló levegő nem éri.

 

        

 

  G-Therm Facade homlokzati kőzetgyapot

G-Therm Facade homlokzati kőzetgyapot hőszigetelés

A G-Therm Fassade kőzetgyapot lemezek leginkább az épületek szerelt, vagy vakolt homlokzatburkolatának nem éghető, páraáteresztő hő- és hangszigetelésére, és homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására alkalmazhatók. Tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és kockázati osztály besorolású épület esetében korlátozás nélkül beépíthető. A G-Therm Fassade kőzetgyapot lemezek homlokzati vakolatrendszerben történő beépítésekor a táblák falhoz rögzítése részleges felületű felragasztás és dübelezés egyidejű alkalmazásával történik. A ragasztás ásványgyapothoz ajánlott ragasztó- és ágyazó-habarccsal, a dűbelezés pedig az egyes falazati tartószerkezetekhez minősített rögzítő dűbelekkel történhet.

 

        

 

  G-Therm Base, Solo és TOP lapostető kőzetgyapot

G-Therm Base Solo és TOP lapostető kőzetgyapot hőszigetelés

G-Therm Base

Teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált), hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas műgyanta kötésű kőzetgyapot tábla. A G-Therm Base lemez különösen alkalmas a kettő vagy több rétegben fektetett hőszigetelésű, egyenes rétegrendű, nem járható, egyhéjú lapostetőkben a felső hőszigetelő, jelentősen nagyobb nyomófeszültségű hőszigetelő lemez alatti rétegként történő beépítésre. Trapézlemezen való alkalmazás esetén a minimális vastagság a bordaköz méretének a fele legyen. Nagy alapterületű tetőkön célszerű a nagy formátumú (2000x1200 mm) lemezek fektetése. A G-Therm Base hőszigetelő lemezeket a felső rétegként használandó lemezekkel együtt javasolt fektetni.

A hő és vízszigetelési munkák idején a jelentős mechanikai igénybevételnek kitett területeken (pl. tetőfeljárók környékén), illetve az utólagos szakipari munkafolyamatokból származó mechanikai sérülésektől a hőszigetelő lemezeket teherelosztó réteg alkalmazásával kell megvédeni!

 

G-Therm Solo

Teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált), hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas műgyanta kötésű kőzetgyapot tábla. A G-Therm Solo lemez egy nagyobb nyomófeszültséggel rendelkező, homogén hőszigetelő lemez, amely különösen alkalmas egyenes rétegrendű, nem járható, egyhéjú lapostetők hőszigetelésére egy, vagy kettő rétegben beépítve.

Nagy alapterületű tetőkön célszerű a nagy formátumú (2000x1200 mm) lemezek fektetése. A hő és vízszigetelési munkák idején a jelentős mechanikai igénybevételnek kitett területeken (pl. tetőfeljárók környékén), illetve az utólagos szakipari munkafolyamatokból származó mechanikai sérülésektől a hőszigetelő lemezeket teherelosztó réteg alkalmazásával kell megvédeni!

G-Therm Top

Teljes keresztmetszetében víztaszító (hidrofóbizált), hő- hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas műgyanta kötésű kőzetgyapot tábla. A G-Therm Top lépésálló kőzetgyapot tábla lakóházak, középületek és ipari létesítmények átlagosnál magasabb pontszerű és felületi terhelésnek kitett egyenes rétegrendű, egyhéjú, nem járható lapostetőinek hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére készült. Beépítése többrétegű hőszigetelő réteg alkalmazása esetén a felső teherelosztó rétegbe történik. Lejtésképző ékrevágott hőszigetelés alkalmazása esetén ezen lépésálló réteg és az alsó Base réteg közé kell elhelyezni a lejtős elemeket.

 

        

 

  G-Therm Floor padló és födém kőzetgyapot

G-Therm Floor padló és födém kőzetgyapot hőszigetelés

A G-Therm Floor kőzetgyapot szigetelő lemezt lakóházak, középületek és ipari létesítmények padlóinak hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére tervezték, ahol a felületi megoszló terhelés jelentősebb. pl. közbenső födémek úsztatott padlószerkezetének (esztrich-beton+burkolat) lépéshang-szigeteléséhez, valamint talajon fekvő padló hőszigeteléséhez.

      

 

 

Válaszfalakban alkalmazva

Vázszerkezetbe épített kőzetgyapot termékekkel a hő, hang és tűzvédelmi követelményeket is tudjuk teljesíteni. A szigetelő táblák mérete igazodik a legtöbb gipszkarton rendszer váztávolságához. Tűzvédelmi igény esetén akár már 4 cm vastag kitöltéssel is 30 perces tűzgátlás érhető el. Fokozott hanggátlási igény esetén a vázszerkezet rendszergazdájának ajánlását figyelembe véve kell az összes beépített elemet megválasztani. A hanggátlás a kőzetgyapot vastagságának és a testsűrűségének növelésével, valamint több réteg gipszkarton, vagy más szilárd burkolólemez felhelyezésével javítható.

 

Mennyezet szigetelés

Födémek alsó oldali hő, hang és tűzvédelmi szigetelésére a legalkalmasabb termék a kőzetgyapot. Bár ilyen célokra speciális kéregerősítéses elemek is rendelkezésre állnak, bármelyik táblás homlokzatra szerelhető kőzetgyapot lemez alkalmas lehet. Alulról hűlő garázs, vagy árkád födémek esetén a szigetelő táblák külső felületére légzáró kasírozást kell felhelyezni. A testsűrűség növelésével a léghanggátlás alulról és felülről is jelentősen csökkenthető, de ügyelni kell a hangterjedést elősegítő kerülőutak, áttörések minél precízebb lezárására.

 

Homlokzati hőszigetelés

Homlokzati hőszigetelési rendszerekben a kőzetgyapot vakolt és szerelt burkolat esetén is kiválóan alkalmazható. Átszellőztetett homlokzati rendszerekben leginkább ezt a nem éghető hőszigetelést szabad alkalmazni. A vakolt kőzetgyapotos homlokzati rendszerek összes rendszerkomponense nem éghető, tehát megakadályozzák a homlokzati tűzterjedést. Kiváló páraáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek. Nincs értelmezhető hőmozgásuk, ami a homlokzatszínezés vonatkozásában szabad kezet ad a tervezőnek. Nem zsugorodnak, a gyártást követő pihentetés szükségtelen. Rovarok, madarak nem károsítják. A kőzetgyapot nem minősül veszélyes hulladéknak, ezért kommunális hulladéklerakóban is elhelyezhető, sőt bontás utáni újrahasznosítása is megoldott.

 

Tetőszigetelés

Magastetők és lapostetők hőszigetelésére egyaránt alkalmas anyagok a szálas hőszigetelések. Szarufák közé és alá kisebb sűrűségű termékek építhetők, míg a nagy nyomószilárdságú táblák a kár szarufa feletti beépítést is lehetővé teszik. Leggyakoribb alkalmazásuk a nem járható lapostetők tűzálló hőszigetelése, amibe több rétegben és felfelé növekvő nyomószilárdsággal kell a terméket betervezni. Akár vonali, vagy pontra kialakított lejtésképzésre is alkalmazható a kőzetgyapot speciális előregyártott elemek felhasználásával.

 

Padlószigetelés

A kőzetgyapot bármely elhelyezkedésű födém hő és lépéshang szigetelésére alkalmazható. Felfelé, vagy lefelé hűlő padlók, vagy szintközi födémek esetén is beépíthető. Kiválóan alkalmas szárazon szerelt padlórétegekhez. Szilárd aljzaton nagyobb nyomószilárdságú termék javasolt, míg könnyűszerkezetes, vagy fagerendás födémekben a lazább termékek hézagkitöltésre kiválók. Vékony rétegben lépéshang szigetelésre csak a speciálisan ilyen célra kifejlesztett szálszerkezetű kőzetgyapot alkalmazható. Bármely födémbe, padlóba kerül beépítésre kőzetgyapot, fontos, hogy a páratechnikai és vizes technológiát lehatároló rétegelválasztások megfelelően legyenek elhelyezve.

 

 

Kőzetgyapot hőszigetelés tulajdonságai

Kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapot hőszigetelés, más néven ásványgyapot szigetelés, természetes vagy szintetikus ásványi anyagokból, elsősorban bazaltból vagy diabázból készült szigetelőanyag, amelyet megolvasztanak és szálakká fonnak. Ezeket a szálakat azután különféle szigetelőtermékekké alakítják, beleértve a táblákat, tekercseket vagy a laza töltetű szigetelést.

 

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei

A kőzetgyapot szigetelés kiváló hőteljesítményéről és tűzállóságáról híres. Hatékonyan csökkenti a hőátadást, hideg időben melegebben, melegben pedig hűvösebben tartja az épületeket. Nagy sűrűségével és alacsony hővezető képességével a kőzetgyapot szigetelés kiváló szigetelési tulajdonságokat biztosít, hozzájárul az energiahatékonysághoz és csökkenti a fűtési és hűtési költségeket.

A kőzetgyapot a hőszigetelés mellett hangszigetelési előnyöket is kínál. Az anyag sűrű szálai hatékonyan elnyelik a hanghullámokat, csökkentve a helyiségek közötti és a külső forrásokból származó zajátvitelt. Ez ideális választássá teszi mind a lakó-, mind a kereskedelmi épületekhez, ahol hangszigetelésre is van szükség.

A kőzetgyapot szigetelés tűzálló, így biztonságos megoldás az épületek szigetelésére. Nem éghető és nem járul hozzá a láng terjedéséhez. Tűz esetén a kőzetgyapot szigetelés gátként működik, késlelteti a tűz terjedését és értékes időt biztosít a kiürítéshez és a tűzoltáshoz.

A kőzetgyapot szigetelés másik figyelemre méltó jellemzője a magas hőmérsékletnek való ellenálló képessége. Magas olvadáspontja van, és akár 1000 Celsius-fok (1832 Fahrenheit fok) hőmérsékletnek is képes ellenállni. Ez a tulajdonság alkalmassá teszi olyan alkalmazásokhoz, ahol a szélsőséges hőnek vagy tűznek való kitettség aggodalomra ad okot, például ipari környezetben vagy hőforrások közelében.

A kőzetgyapot hőszigetelés további tulajdonságai

A kőzetgyapot szigetelés ellenáll a nedvességnek, és nem segíti elő a penész vagy a salétromosodás kialakulását. Nem hidrofil jellege megakadályozza a víz felszívódását és hosszútávon megfelelő szigetelést biztosít még nedves környezetben is. Ez a nedvességállóság kiváló választássá teszi a nedvesség felhalmozódására hajlamos területeken, például pincékben vagy szuterénekben.

Ezenkívül a kőzetgyapot szigetelés környezetbarát. A termék újrahasznosítható anyagokból készül. A kőzetgyapot szigetelés hozzájárulhat az energiamegtakarításhoz azáltal, hogy csökkenti a hőveszteséget vagy -nyereséget, ezáltal csökkenti a fűtéshez és hűtéshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást is.

A kőzetgyapot szigetelés építése viszonylag egyszerű. Számos területen használható, beleértve a falakat, tetőket, padlókat és padlásokat. A kőzetgyapot szigetelés rugalmas jellege lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjon az egyenetlen helyekhez, biztosítva a teljes lefedettséget és minimálisra csökkentve a hőhidakat.

Összefoglalva, a kőzetgyapot hőszigetelés sokoldalú és hatékony megoldás az energiahatékonyság javítására, az épületek tűzállóságának, hangszigetelésének és hőkomfortjának biztosítására. Hő- és hangszigetelő tulajdonságai, valamint tűzállósága, nedvességállósága és tartóssága népszerű választássá teszik mind a lakossági, mind a kereskedelmi építési projektekben. A kőzetgyapot szigetelés hosszú élettartamot biztosít, hozzájárulva az energiamegtakarításhoz, a lakók kényelméhez és a fenntartható építési gyakorlathoz.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

 

Tovább a Kőzetgyapot hőszigetelés termékekhez >

Vissza a Kőzetgyapot hőszigetelés oldalról a Gutta főoldalra >