Széchenyi terv plusz

Kőzetgyapot hőszigetelés

Kőzetgyapot hőszigetelés

Kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapot a vulkáni eredetű bazalt kő megolvasztása során levegővel fúvatott természetes szálakból épül fel. A termékek jó szigetelő tulajdonságait az anyagában rendezetlenül előforduló bazaltszálak közé bezárt levegőnek köszönheti.

A legjobb szigetelési paraméterek akkor érhetők el, amikor a szálak a szigetelt felülethez képest párhuzamosan helyezkednek el. A szálak ilyen elhelyezkedése csökkenti a hővezetést, és növeli a szigetelés hőellenállását. A gyártása során a szálak sűrűségével, elrendezésével befolyásolható a termék alkalmazhatósága. Különböző lap méretekben, vastagságban és sűrűségben állítanak el végtermékeket.

 

Az anyag legfontosabb tulajdonságai

 • kiváló hőszigetelő képesség
 • rugalmasság, alak- és mérettartósság (nem zsugorodik, nincs hőmozgása)
 • víztaszító (hidrofób) képesség (kivéve tartós vízbemártás esetén)
 • ellenállás a kártevőkkel, rovarokkal és rágcsálókkal szemben
 • nagyon jó lég- és páraáteresztő képesség (feltétele a megfelelő vakolóanyag alkalmazása)
 • kiváló hangszigetelő és hanggátló képesség
 • tűzállóság és tűzgátló képesség
 • környezetbarát alapanyag

 

Kőzetgyapot alkalmazhatósági helyei

 • Magastetők szarufák közötti és alatti hőszigetelése
 • Lapostetők hőszigetelése és lejtésképzése egyenes rétegrendben
 • Lépésálló padló és padlás hőszigetelések
 • Átszellőztetett homlokzatok hőszigetelése
 • Homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek, vagy tűzgátló sávok
 • Szerelt, vagy réteges válaszfalak hő és hangszigetelése
 • Gépészeti csőhéjak, légcsatorna burkolatok

 

Felhasználási formák

XPS hőszigetelés magastető XPS hőszigetelés padló XPS hőszigetelés padló

Magastető

Válaszfal

Homlokzat

XPS hőszigetelés magastető XPS hőszigetelés lábazat, fal XPS hőszigetelés padló

Lapostető

Padló és födém

Speciális alkalmazások

 

A lazább kőzetgyapot válaszfalakba, tetőtér beépítésnél szarufák közé, padlásfödémekre, mennyezetek szigetelésénél alkalmazható. Felhasználható hő és hangszigetelési célra is.

A magasabb testsűrűséggel rendelkező kőzetgyapot szigeteléseket olyan családi házak, középületek és ipari létesítmények hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésére tervezték, ahol az épületszerkezet nagyobb terhelésnek van kitéve. pl. közbenső födémek úsztatott padló szerkezetének lépéshang-szigetelése, valamint lakáselválasztó falak akusztikai és tűzzel szembeni szigetelés kitöltése, járható, vagy leterhelt lapostetők hőszigetelése, ill. alulról hűlő födémek hőszigetelése.

 

I

 

Kőzetgyapot hőszigetelés tulajdonságai

Kőzetgyapot hőszigetelés

A kőzetgyapot hőszigetelés, más néven ásványgyapot szigetelés, természetes vagy szintetikus ásványi anyagokból, elsősorban bazaltból vagy diabázból készült szigetelőanyag, amelyet megolvasztanak és szálakká fonnak. Ezeket a szálakat azután különféle szigetelőtermékekké alakítják, beleértve a táblákat, tekercseket vagy a laza töltetű szigetelést.

 

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei

A kőzetgyapot szigetelés kiváló hőteljesítményéről és tűzállóságáról híres. Hatékonyan csökkenti a hőátadást, hideg időben melegebben, melegben pedig hűvösebben tartja az épületeket. Nagy sűrűségével és alacsony hővezető képességével a kőzetgyapot szigetelés kiváló szigetelési tulajdonságokat biztosít, hozzájárul az energiahatékonysághoz és csökkenti a fűtési és hűtési költségeket.

A kőzetgyapot a hőszigetelés mellett hangszigetelési előnyöket is kínál. Az anyag sűrű szálai hatékonyan elnyelik a hanghullámokat, csökkentve a helyiségek közötti és a külső forrásokból származó zajátvitelt. Ez ideális választássá teszi mind a lakó-, mind a kereskedelmi épületekhez, ahol hangszigetelésre is van szükség.

A kőzetgyapot szigetelés tűzálló, így biztonságos megoldás az épületek szigetelésére. Nem éghető és nem járul hozzá a láng terjedéséhez. Tűz esetén a kőzetgyapot szigetelés gátként működik, késlelteti a tűz terjedését és értékes időt biztosít a kiürítéshez és a tűzoltáshoz.

A kőzetgyapot szigetelés másik figyelemre méltó jellemzője a magas hőmérsékletnek való ellenálló képessége. Magas olvadáspontja van, és akár 1000 Celsius-fok (1832 Fahrenheit fok) hőmérsékletnek is képes ellenállni. Ez a tulajdonság alkalmassá teszi olyan alkalmazásokhoz, ahol a szélsőséges hőnek vagy tűznek való kitettség aggodalomra ad okot, például ipari környezetben vagy hőforrások közelében.

 

Termék típusok

XPS hőszigetelés XPS hőszigetelés

G-Therm Lite könnyű közetgyapot

A G-Therm XPS 300 I Edge zártcellás polisztirolhab alkalmas vakolt, tégla vagy kőburkolatú falak-, lábazatok-, beton és vasbeton felületek hőhidas szerkezetek-, átszellőztetett-, vagy maghőszigetelt falak hőszigetelésére. A G-Therm XPS 300 I Edge hőszigetelő lemezek felülete gyárilag érdesített, amely nagyszilárdságú tapadást eredményez monolit beton, vasbeton szerkezetekhez, vakoló- és ragasztóhabarcsokkal, oldószermentes ragasztókkal rögzítve.

         

G-Therm Facade homlokzati kőzetgyapot

A G-Therm XPS 300 L Edge nagyteljesítményű, többcélú zártcellás polisztirolhab alkalmas fordított rétegrendű lapostetők, pinceoldalfalak, normál terhelésű padlók hőszigetelésére és fagyvédelmére. A G-Therm XPS 300 L Edge hőszigetelő lemezek felületi kérgesítése sima, és homogén, zártcellás anyagszerkezetük miatt, széles körben alkalmazhatók. Lépcsős, vagy csaphornyos élképzésük pontos illeszkedést, és csekélyebb hőhídképződést eredményez.

   

XPS hőszigetelés XPS hőszigetelés

G-Therm Base Solo és TOP lapostető kőzetgyapot

A G-Therm XPS 500 L Edge nagyteljesítményű, többcélú zártcellás polisztirolhab hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított rétegrendű lapostetők, padlószerkezetek és teherhordó vasbeton lemezek hőszigetelésére. Hosszútávon is nagy teherbírás, kis összenyomódás és kiváló hőszigetelő tulajdonság mellett, akár nedves környezetben is alkalmazható.

  

G-Therm Floor padló és födém kőzetgyapot

A G-Therm XPS 700 L Edge nagyteljesítményű, többcélú zártcellás polisztirolhab hőszigetelés kiváló hőszigetelőképességének, kimagaslóan nagy nyomószilárdságának és nedvességgel szembeni ellenállásának köszönhetően nagy biztonsággal alkalmazható olyan, összetett igénybevételű helyeken, ahol a jó hőszigetelőképesség csak egy a sok követelmény közül. Alkalmas teherhordó ipari padlók, alaplemezek, nagy terhelésű parkolótetők, reptéri fűtött kifutópályák, vagy hűtőraktárak hőszigetelésére.

 

 

A kőzetgyapot hőszigetelés további tulajdonságai

A kőzetgyapot szigetelés ellenáll a nedvességnek, és nem segíti elő a penész vagy a salétromosodás kialakulását. Nem hidrofil jellege megakadályozza a víz felszívódását és hosszútávon megfelelő szigetelést biztosít még nedves környezetben is. Ez a nedvességállóság kiváló választássá teszi a nedvesség felhalmozódására hajlamos területeken, például pincékben vagy szuterénekben.

Ezenkívül a kőzetgyapot szigetelés környezetbarát. Bőséges és újrahasznosítható anyagokból készül és újrahasznosított anyagokat építünk be a termékekbe. A kőzetgyapot szigetelés hozzájárulhat az energiamegtakarításhoz azáltal, hogy csökkenti a hőveszteséget vagy -nyereséget, ezáltal csökkenti a fűtéshez és hűtéshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást is.

A kőzetgyapot szigetelés építése viszonylag egyszerű. Számos területen használható, beleértve a falakat, tetőket, padlókat és padlásokat. A kőzetgyapot szigetelés rugalmas jellege lehetővé teszi, hogy alkalmazkodjon az egyenetlen helyekhez, biztosítva a teljes lefedettséget és minimálisra csökkentve a hőhidakat.

Összefoglalva, a kőzetgyapot hőszigetelés sokoldalú és hatékony megoldás az energiahatékonyság javítására, az épületek tűzállóságának, hangszigetelésének és hőkomfortjának biztosítására. Hő- és hangszigetelő tulajdonságai, valamint tűzállósága, nedvességállósága és tartóssága népszerű választássá teszik mind a lakossági, mind a kereskedelmi építési projektekben. A kőzetgyapot szigetelés hosszú élettartamot biztosít, hozzájárulva az energiamegtakarításhoz, a lakók kényelméhez és a fenntartható építési gyakorlathoz.

 

Tovább a Kőzetgyapot hőszigetelés termékekhez >

Vissza a Kőzetgyapot hőszigetelés oldalról a Gutta főoldalra >