Széchenyi terv plusz

XPS hőszigetelés

XPS lap hőszigetelés

XPS hőszigetelés bevezető

Számos helyen és szerkezetnél szinte egyedüli lehetőségként ajánlott és alkalmazott szigetelőanyag az extrudált polisztirol (XPS). Az expandált (EPS) változattal ellentétben zárt cellaszerkezete miatt, rendkívül csekély a vízfelvétele (0,2–1,0 V/V%). Testsűrűsége és hővezetési tényezője nem jelentősen tér el a hagyományos EPS-től, de nyomószilárdsága mégis sokszorosa annak. Ezzel az anyaggal, más hőszigetelő anyagokkal nehézkesen, vagy egyáltalán nem megvalósítható szerkezeti megoldások válnak elkészíthetővé. Az XPS habokat általában a közvetlen vízbehatásnak kitett helyeken, mint a fordított rétegrendű lapostetők, vízzel érintkező lábazatok, talajban lévő vízszigetelések külső felületi védelme, valamint az igen nagy terhelésű hőszigetelt födémszerkezetekben, padlókban, zöldtetőknél, parkoló tetőknél, ipari padlókban alkalmazhatjuk. A kétféle polisztirolhab anyag könnyebb megkülönböztetésére az EPS-t mindig fehér, az XPS-t pedig ettől eltérő feltűnő színben gyártják.

 

Az anyag legfontosabb tulajdonságai

 • kiváló hőszigetelő képesség
 • magas nyomószilárdsággal rendelkezik, törése, horpadása nem jellemző
 • zárt cellaszerkezete miatt lényegében nem vesz fel vizet, vagy csak minimális mértékig
 • fagyálló
 • könnyen alakítható, vágható, formázható
 • igen csekély súlya miatt a legtöbb szerkezetben többletteher kockázata nélkül beépíthető
 • bár nem tűzálló, ellenben nehezen éghető anyag, így részben tűzgátló funkcióval szolgál
 • nem természetes anyag, ezért szinte minden természetben fellelhető savnak, lúgnak és sóoldatnak ellenáll

 

Felhasználási formák

XPS hőszigetelés magastető XPS hőszigetelés lábazat, fal XPS hőszigetelés padló

Magastető

Padló

Fal

XPS hőszigetelés magastető XPS hőszigetelés padló XPS hőszigetelés padló

Lapostető

Alépítmény

Speciális alkalmazások

 

Termék típusok

 

  G-Therm XPS 300 I Edge

XPS hőszigetelés

   Kiváló hőszigetelő képesség Vízálló, nedvességre nem érzékeny Közvetlenül vakolható Jól terhelhető Környezetbarát Kötlséghatékony Érdesített felület, nagy tapadás

A G-Therm XPS 300 I Edge zártcellás polisztirolhab alkalmas vakolt, tégla vagy kőburkolatú falak-, lábazatok-, beton és vasbeton felületek hőhidas szerkezetek-, átszellőztetett-, vagy maghőszigetelt falak hőszigetelésére. A G-Therm XPS 300 I Edge hőszigetelő lemezek felülete gyárilag érdesített, amely nagyszilárdságú tapadást eredményez monolit beton, vasbeton szerkezetekhez, vakoló- és ragasztóhabarcsokkal, oldószermentes ragasztókkal rögzítve.

 

A G-Therm XPS 300 I Edge  lemezek nagyszilárdságú tapadása, mechanikai szilárdsága és nedvességgel szembeni ellenállósága lehetővé teszi a hőszigetelés bennmaradó zsaluként történő alkalmazását is. Nagyobb felületek esetén a hőszigetelő táblák elmozdulás ellen célszerű előre elhelyezett műanyag rögzítő tüskék alkalmazása, különösen homlokzati nyílások, falsarkok, áttörések közelében. A G-Therm XPS 300 I Edge hőszigetelést utólagosan elhelyezve a hőszigetelő táblákat ragasztással és – különösen nagy felületeken vagy gyenge minőségű meglévő vakolaton – műanyagtárcsás dübelekkel kell rögzíteni. A G-Therm XPS 300 I Edge hőszigetelő táblák érdes felületéhez a vakoló- és ragasztóhabarcsok nagy szilárdsággal tapadnak és felületén ragasztott burkolat is készíthető. Hagyományos jellegű vakolat rabicháló erősítéssel, valamint üvegszövet erősítésű vékonyvakolat-rendszerrel egyaránt alkalmazható. Mechanikailag rögzített burkolat, vagy hátszellőztetett homlokzatképzés esetén a sima felületű és lépcsős, vagy csaphornyos élképzésű termékeket kell alkalmazni.

 

  G-Therm XPS 300 L Edge

XPS hőszigetelés

A G-Therm XPS 300 L Edge nagyteljesítményű, többcélú zártcellás polisztirolhab alkalmas fordított rétegrendű lapostetők, pinceoldalfalak, normál terhelésű padlók hőszigetelésére és fagyvédelmére. A G-Therm XPS 300 L Edge hőszigetelő lemezek felületi kérgesítése sima, és homogén, zártcellás anyagszerkezetük miatt, széles körben alkalmazhatók. Lépcsős, vagy csaphornyos élképzésük pontos illeszkedést, és csekélyebb hőhídképződést eredményez.

 

Fordított rétegrendű lapostetőbe történő beépítéskor a ragasztás nélkül, eltolt kötésben elhelyezett hőszigetelő táblák és a leterhelő, általában nagyszemű rostált kavics közé páraáteresztő, nem nedvszívó, elválasztó geotextíia réteget kell elhelyezni, minimum 20 cm átlapolással. Ez a réteg a leterheléssel együtt biztosítja a hőszigetelő táblák stabilitását szélszívás és felúszás ellen. Fordított rétegfelépítésű lapostetőknél a hőszigetelés feletti rétegeknél páradiffúziós szempontból nyitott kialakítására kell törekedni. Páradiffúziós szempontból zártnak tekinthető rétegfelépítésű hasznosított tetőknél ajánlott minimum 3-5 cm kavics, vagy zúzottkő diffúziós réteg beépítése a hőszigetelés és a leterhelés közé.

 

Talajjal érintkező szerkezetekben való alkalmazás esetén a lépcsős élképzésű lemezeket zárt hézaggal, eltolt kötésben kell táblánként hat helyen pontragasztással, vagy folyékony PUR ragasztó alkalmazása esetén sávonkénti ragasztással rögzíteni. A hőszigetelő táblák kéziszerszámokkal könnyen, pontosan vághatók. A hőszigetelés beépítési mélységét a terhelés határozza meg. Vagyis a vízszintes irányú nyomás nem haladhatja meg a hőszigetelő táblák nyomószilárdságának tartós terhelésre vonatkozó értékét.

 

Padlószigetelés esetén a hőszigetelő lemezeket eltolt kötésben közvetlenül kell fektetni, szükség esetén homok kiegyenlítéssel. Ha az xps lemezek a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés felett kerülnek beépítésre, a mechanikai védőréteg szerepét is betöltik. Átlagos, vagy annál kissé nagyobb terhelésű padlók, aljazbetonba helyezett fűtéscsövek esetén a fokozott teherbírású hőszigetelő réteg szilárd bázist képez az aljzatbeton (esztrich), valamint padlófűtés számára, ahol a fűtéscsövek akár közvetlenül a hőszigeteléshez is rögzíthetők. Ajánlott elválasztó és csúsztatóréteg elhelyezése (PE-fólia), a hőszigetelés és az aljzatbeton (esztrich) réteg között. Emeletközi födémeknél a lépéshangszigetelésről külön kell gondoskodni.

 

        

 

  G-Therm XPS 500

XPS hőszigetelés

A G-Therm XPS 500 L Edge nagyteljesítményű, többcélú zártcellás polisztirolhab hőszigetelés tökéletes megoldás nagy igénybevételű fordított rétegrendű lapostetők, padlószerkezetek és teherhordó vasbeton lemezek hőszigetelésére. Hosszútávon is nagy teherbírás, kis összenyomódás és kiváló hőszigetelő tulajdonság mellett, akár nedves környezetben is alkalmazható.

 

Hasznosított lapostetők esetében kiválóan alkalmazható intenzív zöldtetők, parkoló-tetők, járható terasztetők kialakításához.

 

Padlóba építés esetén beton felületre a kis súlyú, könnyen kezelhető méretű lemezek egyszerűen, gyorsan fektethetők, leragasztás nélkül, szoros ütköztetéssel. Ajánlott elválasztó és csúsztatóréteg elhelyezése (PE-fólia), a hőszigetelés és az aljzatbeton (esztrich) réteg között. Emeletközi födémeknél a lépéshangszigetelésről külön kell gondoskodni.

 

Tömörített kavicságyra történő elhelyezésnél a hőszigetelő lemezeket eltolt kötésben kell közvetlenül a tömörített kavicságyazatra, kisebb szemcseszerkezetű zúzalékágyazatra, vagy vékony szerelőbetonra fektetni, szükség esetén homok kiegyenlítést is lehet alkalmazni. A hőszigetelő lemezek tetszőleges időjárási körülmények mellett elhelyezhetők. A táblák méretre vágása kézifűrésszel, vagy melegszálas vágókészülékkel történhet. A vágott felületek pontosan illeszthetők.

 

Vasbeton lemezalap készítése esetén a lemezvasalás távtartói nem nyomódnak be a hőszigetelő táblákba, lehetséges a szerelés során a hőszigetelésen járni, esetleg teherelosztó pallót, vagy deszkaborítást használni a már megszerelt felületeken. Ha az xps lapok a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés felett kerülnek beépítésre, a mechanikai védőréteg szerepét is betöltik a kivitelezés idején, amely fokozottan előnyös a vasszerelésnél.

 

Az XPS habok különösen alkalmasak hűtőházi padló kialakítására. Ezekben az esetben különösen ügyelni kell arra, hogy a páravédelem az általános épületszerkezeti környezethez képest fordított állású.

 

A nagy felületi terhelés okán különösen kedvező az úszómedence építés alaplemeze alá, vagy többrétegű hőszigetelt falszerkezetében való beépítésre.

 

        

 

  G-Therm XPS 700

XPS hőszigetelésA G-Therm XPS 700 L Edge nagyteljesítményű, többcélú zártcellás polisztirolhab hőszigetelés kiváló hőszigetelőképességének, kimagaslóan nagy nyomószilárdságának és nedvességgel szembeni ellenállásának köszönhetően nagy biztonsággal alkalmazható olyan, összetett igénybevételű helyeken, ahol a jó hőszigetelőképesség csak egy a sok követelmény közül. Alkalmas teherhordó ipari padlók, alaplemezek, nagy terhelésű parkolótetők, reptéri fűtött kifutópályák, vagy hűtőraktárak hőszigetelésére.

 

Hasznosított lapostetők esetében kiválóan alkalmazható intenzív zöldtetők, parkoló és járművel járható tetők, pályalemezek kialakításához.

 

Padlóba építés esetén beton felületre a kis súlyú, könnyen kezelhető méretű lemezek egyszerűen, gyorsan fektethetők, leragasztás nélkül, szoros ütköztetéssel. A hőszigetelés és az aljzatbeton (esztrich) réteg között PE-fólia elválasztó és csúsztatóréteg elhelyezése ajánlott. Emeletközi födémeknél a lépéshangszigetelésről külön kell gondoskodni.

 

Tömörített kavicságyra történő elhelyezésnél a hőszigetelő lemezeket eltolt kötésben kell közvetlenül a tömörített kavicságyazatra, kisebb szemcseszerkezetű zúzalékágyazatra, vagy vékony szerelőbetonra fektetni, szükség esetén homok kiegyenlítést is lehet alkalmazni. A hőszigetelő lemezek tetszőleges időjárási körülmények mellett elhelyezhetők. A táblák méretre vágása kézifűrésszel, vagy melegszálas vágókészülékkel történhet. A vágott felületek pontosan illeszthetők.

 

A XPS hőszigetelő anyag nagy szilárdságából adódóan vasbeton lemezalap készítése esetén a lemezvasalás távtartói nem nyomódnak be a hőszigetelő táblákba, így a a betonozás biztosított. Ennek ellenére célszerű a szerelés során a hőszigetelésen járni, esetleg teherelosztó pallót, vagy deszkaborítást használni a már megszerelt felületeken. Ha a hőszigetelő lemezek a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés felett kerülnek beépítésre, a mechanikai védőréteg szerepét is betöltik a kivitelezés idején, amely fokozottan előnyös a vasszerelésnél.

 

Az XPS habok különösen alkalmasak hűtőházi padló kialakítására. Ilyen esetben különösen ügyelni kell arra, hogy a páravédelem az általános épületszerkezeti környezethez képest fordított állású.

 

A nagy felületi terhelés okán különösen kedvező az úszómedence építés alaplemeze alá, vagy többrétegű hőszigetelt falszerkezetében való beépítésre.

 

        

 

  G-Therm XPS ECO

XPS hőszigetelés - G-Therm XPS ECO

A G-Therm XPS ECO zártcellás polisztirolhab felülete gyárilag érdesített, többcélú, könnyen kezelhető termék. Bár hővezetési tulajdonságából adódóan kiváló hőszigetelő anyag, a vastagsága miatt egy rétegben alkalmazva épületszerkezetek kizárólagos hőszigetelésére nem javasolt. Alkalmazható ablak-káva kiegészítő hőszigetelésként, illetve modellezési feladatokhoz és egyéb építőipari díszítő és burkoló alkalmazásra. A -Therm XPS ECO hőszigetelő lemezek felülete gyárilag érdesített, amely nagyszilárdságú tapadást eredményez vakoló- és ragasztóhabarcsokkal, oldószermentes ragasztókkal rögzítve.

 

A -Therm XPS ECO hőszigetelő táblák érdes felületéhez a vakoló- és ragasztóhabarcsok nagy szilárdsággal tapadnak és felületén ragasztott burkolat is készíthető. Üvegszövet erősítésű cement bázisú vékonyvakolat, valamint ragasztott könnyű burkolólapok egyaránt alkalmazhatók felületképzésként. Gépészeti szerelvények előtétfalaként könnyű, vékony, de mégis szilárd aljzatot képez a burkolatok alá. Több rétegben egymáshoz ragasztva egyedi párkánydíszek és festhető lécek készíthetők belőle. Terepasztalok, és egyéb modellalkotások könnyen alakítható, de kellően szilárd és vízálló alapanyagaként is hasznosítható.

 

      

 

XPS habok alkalmazhatósági helyei

 • Magastetők szarufák feletti, hőszigetelése
 • Lapostetők, teraszok hőszigetelése fordított rétegrendben
 • Hasznosított tetők (zöldtetők, és parkolótetők)
 • Lépésálló, vagy nagyterhelésű talajon fekvő, vagy közbenső padló hőszigetelések
 • Ipari padlók, vagy vasbeton alaplemezek alatti hőszigetelés
 • Homlokzati és lábazati hőszigetelő vakolatrendszerek és díszítő tagozatok
 • Hőhíd csökkentő bent maradó zsaluzati előtétek
 • Talajba kerülő pincefalak külső, vagy rétegek közti hőszigetelése

 

XPS hőszigetelés további tulajdonságai

Az építőiparban az XPS lábazati hőszigetelés meghatározó jelentőségű. Ez az innovatív anyag, az expandált polisztirol (XPS) forradalmasította az energiatakarékosságot. A hőátadás elleni hatalmas gátként működő XPS lábazati szigetelés nyáron hűvösebben, télen pedig melegebben tartja az épületeket, csökkentve a fűtési és hűtési rendszerektől való függést. Zártcellás szerkezete megakadályozza a nedvesség felszívódását, így biztosítva a hosszan tartó teljesítményt és a penészedés megelőzését. A könnyen telepíthető és környezetbarát XPS lábazati szigetelés költséghatékony megoldás a fokozott energiahatékonyság érdekében a modern építészetben. Ezzel az élvonalbeli technológiával az épületek ellenállóak lesznek a külső hőmérséklet-ingadozásokkal szemben, elősegítve a fenntarthatóságot és a lakók kényelmét.

Az energiahatékony építés területén az XPS lapostető szigetelés az iparágat megváltoztató megoldásként jelent meg. Ahogy a fenntarthatóság kiemelt prioritássá vált, ez az innovatív anyag, az expandált polisztirol (XPS) élen jár a tetőfedőipar forradalmasításában. Védő hőgát létrehozásával az XPS lapostető szigetelés maximális energiamegtartást biztosít és minimálisra csökkenti a hőveszteséget. A következő bekezdésben megvizsgáljuk az XPS lapostető szigetelés előnyeit, valamint azt, hogy hogyan változtathatja meg épülete energiateljesítményét.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

Tovább az XPS hőszigetelés termékekhez >

Vissza a XPS hőszigetelés oldalról a Gutta főoldalra >