Széchenyi terv plusz

PIR hőszigetelés

PIR hőszigetelés

A poliuretánok egyik fajtája a PIR, mely két alap összetevője a poliol és az izocianát. Az izocianát mennyiségétől függ, hogy PUR vagy PIR hab jön létre. A gyártáskor a végső megszilárdulásig a hab ragadós állagú, ezért ezek a hőszigetelések mindkét oldalukon elhelyezett kasírozással készülnek. Ez lehet üvegfátyol vagy alufólia. Az alufólia kasírozás tovább javítja a hőszigetelési értéket, és páradiffúziós tulajdonságot. A PIR kiváló hőszigetelési paramétereit (hővezetési tényező, =0,022 W/m2K) a cellák belsejébe zárt pentán gáz biztosítja. Az építőiparban jellemzően alkalmazott szigetelőanyagok hővezetési tényező szerinti rangsorolása alapján kijelenthető, hogy a PIR a legjobban teljesítő hőszigetelő anyag. Magas mechanikai szilárdsága lehetővé teszi nagyobb igénybevételnek kitett helyeken történő alkalmazását. Ellenáll a penészesedésnek, gombásodásnak, rágcsálóknak, gyenge savaknak, illetve lúgoknak. Biológiailag, fiziológiailag teljesen semlegesen viselkedik, nem okoz allergiás, bőrirritációs panaszokat. Tűzállósága jobb, mint a többi műanyag lemezes hőszigetelésé. Akár évtizedekig időtálló és alaktartó.

A PIR táblák minden épülettípusra, akár új építésnél, akár felújításnál kiváló megoldást nyújtanak. Kiemelkedően alacsony hővezetési tényezőjük miatt a többi hőszigetelő termékhez viszonyítva jelentősen csökkenthető a beépítésre kerülő rétegvastagság. Ez különösen előnyös lehet utólagos teraszszigetelések esetén, amikor a meglévő szintcsatlakozások korlátozzák a rétegvastagság növelhetőségét.

 

PIR habok alkalmazhatósági helyei

  • Magastetők szarufák feletti, alatti hőszigetelése
  • Lapostetők hőszigetelése és lejtésképzése egyenes rétegrendben
  • Lépésálló padló és padlás hőszigetelések
  • Homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek és díszítő tagozatok
  • Hőhíd csökkentő burkolások, előtétfalak
  • Gépészeti csőhéjak, légcsatorna burkolatok

 

Felhasználási formák

 

XPS hőszigetelés magastető XPS hőszigetelés lábazat, fal XPS hőszigetelés padló

Magastető

Padló

Fal

XPS hőszigetelés magastető XPS hőszigetelés padló XPS hőszigetelés padló

Lapostető

Alépítmény

Egyéb alkalmazások

I

 

PIR hőszigetelés tulajdonságai

PIR hőszigetelésA PIR (poliizocianurát) szigetelés egy széles körben használt szigetelőanyag típus, amely kiváló hőszigetelő képességéről és sokoldalúságáról ismert. A PIR szigetelés, a poliizocianurát szigetelés rövidítése, egy rendkívül hatékony és népszerű szigetelőanyag, amelyet különféle területeken használnak, a lakóépületektől a kereskedelmi építményekig. Kivételes hőszigetelő képességéről, tartósságáról és sokoldalúságáról ismert.

A PIR szigetelés merev hablemezből áll, amely poliizocianurát gyanta, poliol és különféle adalékok kombinációjából készül. A habszerkezet kémiai reakcióval jön létre, melynek eredménye egy zártcellás szigetelőanyag, kiváló termikus tulajdonságokkal.

 

A PIR höszigetelés előnyei

A PIR szigetelés egyik legfontosabb előnye lenyűgöző hőszigetelő képessége, amelyet gyakran hőellenállásával (R-érték) jelölnek. A PIR szigetelés magas szintű hőellenállást biztosít, ami azt jelenti, hogy hatékonyan akadályozza meg a hőátadást a falakon, tetőkön, padlókon és egyéb épületelemeken keresztül. Ez segít energiahatékonyabb és kényelmesebb beltéri környezet kialakításában, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket.

A PIR szigetelés tűzálló tulajdonságairól is ismert. Kémiai összetételének és égésgátló anyagoknak köszönhetően a PIR szigetelés kiváló tűzállósági jellemzőkkel rendelkezik. Magas a gyulladási hőmérséklete, alacsony a lángterjedése, és tűz hatására minimális füst keletkezik. Ez biztonságos és megbízható szigetelési választássá teszi mind a lakossági, mind a kereskedelmi alkalmazásokhoz.

A PIR szigetelés másik előnye a tartóssága és a nedvességállósága. A PIR hab zárt cellás szerkezete rendkívül ellenállóvá teszi a vízfelvétellel szemben. Ez azt jelenti, hogy a PIR szigetelés még nedvesség hatására is megőrzi hőteljesítményét és nem romlik. Alkalmas magas páratartalmú helyiségekben, például fürdőszobákban és pincékben, ahol elengedhetetlen a páratartalom szabályozása.

 

A PIR höszigetelés további tulajdonságai

A hő- és nedvességálló tulajdonságai mellett a PIR szigetelés könnyű, könnyen kezelhető és felszerelhető. A merev hablemezek méretre vághatók, így kényelmesen beilleszthetők különböző építőelemekbe. A PIR szigetelés különféle alkalmazásokban használható, beleértve a falakat, tetőket, padlókat és mennyezeteket. Gyakran használják új építési projekteknél, valamint meglévő épületek utólagos felszerelésénél az energiahatékonyság javítása érdekében.

A PIR szigetelés környezeti előnyeiről is ismert. Sok PIR szigetelő terméket alacsony globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező habosítóanyag felhasználásával gyártanak, amely segít csökkenteni az anyag környezetre gyakorolt hatását. Ezenkívül a PIR szigetelés használatával elért energiamegtakarítás hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Összefoglalva, a PIR szigetelés egy rendkívül hatékony és sokoldalú szigetelőanyag, amely kiváló hőteljesítményt, tűzállóságot, nedvességállóságot, tartósságot és könnyű szerelhetőséget kínál. Különböző építési alkalmazásokban történő alkalmazása segít javítani az energiahatékonyságot, csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, valamint kényelmes beltéri környezetet teremteni. A megbízható és fenntartható szigetelési választásnak tekintett PIR szigetelést továbbra is széles körben használják az építőiparban az épületek teljesítményének és a lakók kényelmének javítása érdekében.

 

Tovább a PIR hőszigetelés termékekhez >

Vissza a PIR hőszigetelés oldalról a Gutta főoldalra >