Széchenyi terv plusz

PIR hőszigetelés

PIR hőszigetelés

PIR hőszigetelés

A poliuretánok egyik fajtája a PIR, mely két alap összetevője a poliol és az izocianát. Az izocianát mennyiségétől függ, hogy PUR vagy PIR hab jön létre. A gyártáskor a végső megszilárdulásig a hab ragadós állagú, ezért ezek a hőszigetelések mindkét oldalukon elhelyezett kasírozással készülnek. Ez lehet üvegfátyol vagy alufólia. Az alufólia kasírozás tovább javítja a hőszigetelési értéket, és páradiffúziós tulajdonságot. A PIR kiváló hőszigetelési paramétereit (hővezetési tényező, =0,022 W/m2K) a cellák belsejébe zárt pentán gáz biztosítja. Az építőiparban jellemzően alkalmazott szigetelőanyagok hővezetési tényező szerinti rangsorolása alapján kijelenthető, hogy a PIR a legjobban teljesítő hőszigetelő anyag. Magas mechanikai szilárdsága lehetővé teszi nagyobb igénybevételnek kitett helyeken történő alkalmazását. Ellenáll a penészesedésnek, gombásodásnak, rágcsálóknak, gyenge savaknak, illetve lúgoknak. Biológiailag, fiziológiailag teljesen semlegesen viselkedik, nem okoz allergiás, bőrirritációs panaszokat. Tűzállósága jobb, mint a többi műanyag lemezes hőszigetelésé. Akár évtizedekig időtálló és alaktartó.

A PIR táblák minden épülettípusra, akár új építésnél, akár felújításnál kiváló megoldást nyújtanak. Kiemelkedően alacsony hővezetési tényezőjük miatt a többi hőszigetelő termékhez viszonyítva jelentősen csökkenthető a beépítésre kerülő rétegvastagság. Ez különösen előnyös lehet utólagos teraszszigetelések esetén, amikor a meglévő szintcsatlakozások korlátozzák a rétegvastagság növelhetőségét.

 

PIR habok alkalmazhatósági helyei

  • Magastetők szarufák feletti, alatti hőszigetelése
  • Lapostetők hőszigetelése és lejtésképzése egyenes rétegrendben
  • Lépésálló padló és padlás hőszigetelések
  • Homlokzati hőszigetelő vakolatrendszerek és díszítő tagozatok
  • Hőhíd csökkentő burkolások, előtétfalak
  • Gépészeti csőhéjak, légcsatorna burkolatok

 

PIR hőszigetelés tulajdonságai

PIR hőszigetelésA PIR (poliizocianurát) szigetelés egy széles körben használt szigetelőanyag típus, amely kiváló hőszigetelő képességéről és sokoldalúságáról ismert. A PIR szigetelés, a poliizocianurát szigetelés rövidítése, egy rendkívül hatékony és népszerű szigetelőanyag, amelyet különféle területeken használnak, a lakóépületektől a kereskedelmi építményekig. Kivételes hőszigetelő képességéről, tartósságáról és sokoldalúságáról ismert.

A PIR szigetelés merev hablemezből áll, amely poliizocianurát gyanta, poliol és különféle adalékok kombinációjából készül. A habszerkezet kémiai reakcióval jön létre, melynek eredménye egy zártcellás szigetelőanyag, kiváló termikus tulajdonságokkal.

 

A PIR höszigetelés előnyei

A PIR szigetelés egyik legfontosabb előnye lenyűgöző hőszigetelő képessége, amelyet gyakran hőellenállásával (R-érték) jelölnek. A PIR szigetelés magas szintű hőellenállást biztosít, ami azt jelenti, hogy hatékonyan akadályozza meg a hőátadást a falakon, tetőkön, padlókon és egyéb épületelemeken keresztül. Ez segít energiahatékonyabb és kényelmesebb beltéri környezet kialakításában, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket.

A PIR szigetelés tűzálló tulajdonságairól is ismert. Kémiai összetételének és égésgátló anyagoknak köszönhetően a PIR szigetelés kiváló tűzállósági jellemzőkkel rendelkezik. Magas a gyulladási hőmérséklete, alacsony a lángterjedése, és tűz hatására minimális füst keletkezik. Ez biztonságos és megbízható szigetelési választássá teszi mind a lakossági, mind a kereskedelmi alkalmazásokhoz.

A PIR szigetelés másik előnye a tartóssága és a nedvességállósága. A PIR hab zárt cellás szerkezete rendkívül ellenállóvá teszi a vízfelvétellel szemben. Ez azt jelenti, hogy a PIR szigetelés még nedvesség hatására is megőrzi hőteljesítményét és nem romlik. Alkalmas magas páratartalmú helyiségekben, például fürdőszobákban és pincékben, ahol elengedhetetlen a páratartalom szabályozása.

 

A PIR höszigetelés további tulajdonságai

A hő- és nedvességálló tulajdonságai mellett a PIR szigetelés könnyű, könnyen kezelhető és felszerelhető. A merev hablemezek méretre vághatók, így kényelmesen beilleszthetők különböző építőelemekbe. A PIR szigetelés különféle alkalmazásokban használható, beleértve a falakat, tetőket, padlókat és mennyezeteket. Gyakran használják új építési projekteknél, valamint meglévő épületek utólagos felszerelésénél az energiahatékonyság javítása érdekében.

A PIR szigetelés környezeti előnyeiről is ismert. Sok PIR szigetelő terméket alacsony globális felmelegedési potenciállal (GWP) rendelkező habosítóanyag felhasználásával gyártanak, amely segít csökkenteni az anyag környezetre gyakorolt hatását. Ezenkívül a PIR szigetelés használatával elért energiamegtakarítás hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Összefoglalva, a PIR szigetelés egy rendkívül hatékony és sokoldalú szigetelőanyag, amely kiváló hőteljesítményt, tűzállóságot, nedvességállóságot, tartósságot és könnyű szerelhetőséget kínál. Különböző építési alkalmazásokban történő alkalmazása segít javítani az energiahatékonyságot, csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, valamint kényelmes beltéri környezetet teremteni. A megbízható és fenntartható szigetelési választásnak tekintett PIR szigetelést továbbra is széles körben használják az építőiparban az épületek teljesítményének és a lakók kényelmének javítása érdekében.

 

Teljesítmény nyilatkozatok

 

Tovább a PIR hőszigetelés termékekhez >

Vissza a PIR hőszigetelés oldalról a Gutta főoldalra >