Széchenyi terv plusz

Tetőfólia

Tetőfólia

Tetőfólia

Tetőfólia típusok és funkcióik 

A tetőfóliák kiemelkedő szerepet játszanak a tetőtéri hőszigetelő rendszer kialakításában, fő feladatuk a szigetelő anyagok nedvességtől való védelme. Ennek forrása lehet külső, mint például eső vagy hő, de beltéri is, mint a pára. 

Két leggyakrabban alkalmazott tetőfólia típus a páraáteresztő és a párazáró fólia. De pontosan mit jelentenek ezek és mikor alkalmazzuk őket? 

 

Páraáteresztő fólia 

Tetőfólia

A páraáteresztő tetőfóliák célja, hogy átengedjék a belső térből érkező páratartalmat a külső térbe. Miért fontos ez a tulajdonság, és mikor alkalmazzuk a páraáteresztő tetőfóliát? 

Az egyszeresen átszellőztetett tetőszerkezetek esetében alkalmaznak páraáteresztő fóliát. Az egyszeres átszellőztetés azt jelenti, hogy csak a tetőfedő anyag és a tetőfólia között van légrés, a tetőfólia és a szigetelőanyag között nincs. Ebben az esetben a légrés a nedvesség elvezetését szolgálja, segítve ezzel a szellőzést. 

Azért van szükség a tetőfólia páraáteresztő tulajdonságára, hogy a pára ne csapódjon le a szigetelőanyagon. Ha a pára lecsapódna a tetőfólia felületén, az a szigetelésre kerülne, mivel közvetlenül érintkeznek. 

 

Párazáró fólia 

A párazáró fóliák ellentétesen működnek a páraáteresztő fóliákkal. Feladatuk, hogy megakadályozzák a pára átjutását és lecsapódását rajtuk. A párazáró tetőfóliákat kétszeresen átszellőztetett tetőszerkezetek esetében alkalmazzák. Itt két légrés található: az első a tetőfedő anyag és a tetőfólia között, pont mint az egyszeres rétegrend esetében. A légrés feladata megegyezik. Ebben az esetben van még egy második légrés is, ami a tetőfólia és a hőszigetelés között található. Ennek a légrésnek a szerepe, hogy szellőztesse ki a lecsapódott nedvességet, mivel párazáró fóliát alkalmazunk. Ez esetben a külső fólia párazáró fólia. A belső fólia (a hőszigetelés és a belső burkolat között) mind az egyszeres, mind a kétszeres átszellőztetés esetén páraáteresztő fólia. 

 

Tetőfólia árak 

Általában a páraáteresztő fóliák drágábbak, mint a párazáró fóliák. Az egyszeres átszellőztetést sok esetben könnyebb kivitelezni, így ez a fajta fólia akár megtérülheti az árát. Amennyiben a tetőfólia árainkról szeretne érdeklődni, vegye fel velünk a kapcsolatot! 

 

Teljesítmény nyilatkozat

 

 

Tovább a Gutta tetőfólia termékekhez >

 

Vissza a Gutta tetőfólia oldalról a Gutta főoldalra >