Széchenyi terv plusz

Blog

Újdonság a Gutta választékában: Magaságyás

Gutta
2022.08.20 14:20
Újdonság a Gutta választékában: Magaságyás

Újdonság a Gutta választékában: Magaságyás

Újdonság a Gutta választékában: Magaságyás

 

Miért jó a magaságyás?

Az magaságyás egy olyan kertészeti módszer, amelyben a talajt a környezetéhez képest megemelik, és a növényeket erre az emelt platformra ültetik. A magaságyások használata számos előnnyel járhat a hagyományos lapos talajhoz képest. Néhány ok, amiért jó a magaságyás.

 

Jobb vízelvezetés és talajfelmelegedés

Az magaságyások platformja segíti a csapadékvíz gyorsabb elvezetését, amivel elkerülhető a túlzott nedvesség, ami rothadást és gyökérkárosodást okozhat. Ráadásul a magaságyások talaja gyorsabban felmelegszik a napon, így a növények korábban elkezdhetik a növekedést és a hűvösebb időszakban is termést hoznak.

 

Jobb talajminőség

A magaságyásokhoz használt talajkeverék kontrolláltabb, és lehetőség nyílik jobb minőségű talaj és komposzt felhasználására. Ez javítja a talaj szerkezetét és tápanyagellátását, ami elősegíti a növények egészséges növekedését és termését.

 

Könnyebb hozzáférés és munkavégzés

A megemelt ágyások magassága miatt kevesebb hajlítás és térdelés szükséges a kertészkedés során. Ez megkönnyíti a növényekhez való hozzáférést, kényelmesebbé és kevésbé megterhelővé teszi a munkát, különösen az idősek vagy a mozgáskorlátozottak számára.

 

Kártevők és betegségek csökkentése

Az magaságyások emeltebb talajszintje megakadályozhatja a talajban terjedő kártevők és betegségek átterjedését a növények között. Könnyebb a talajfelszínen a kártevők elleni védekezés is, mivel könnyebben észrevehetők és elérhetők.

 

Fontosság városi környezetben

A megemelt ágyások nagyszerű lehetőséget jelentenek városi környezetben vagy olyan területeken, ahol a talaj minősége vagy mennyisége korlátozott lehet. Ezek a kertek könnyen kialakíthatók agyagos telkeken, teraszokon vagy akár háztetőkön is.

 

Kreatív tervezés és dekoráció

Az emelt ágyások kialakítása és díszítése kreatív lehetőségeket kínál a kertek kialakítása során. A különböző magasságú és színű növények elrendezése vizuális érdeklődést és változatosságot hozhat a kertben.

A magaságyásoknak számos előnye van, de fontos megérteni, hogy minden kert és környezet más, és amit választ, az a saját igényei és körülményei alapján történik.